King Zorgt: brengen, maar ook halen

King Zorgt: brengen, maar ook halen
King Zorgt op Medel in Tiel, leverancier van facilitaire en medische artikelen voor de zorg, overheid en onderwijs, zorgt ook voor je afval. Dat is het plan waaraan de medewerkers en algemeen directeur Erik Otten momenteel werken.
“We willen graag ook de retourstromen kennen, dat onderzoeken we om onze klanten ook die kennis te bieden. We willen niet alleen brengen, maar ook halen. Duurzaamheid hebben we hoog in het vaandel. Waar mogelijk bieden we herbruikbare verpakkingen. De disposables voor catering -menigeen kent ons nog onder de oude naam King Cup toen we op Kellen zaten- zijn veelal van bamboe. En niet alleen dat: we werken aan de recycling van incontinentiemateriaal. Dat blijkt voor 85 procent recyclebaar.”
Bunzl
King Zorgt is een dochter van Bunzl PLC, een groot, internationaal conglomeraat van meer dan 400 bedrijven, waarvan elf in Nederland. Otten: “We zijn een van die grote bedrijven die niemand kent. Maar wat belangrijker is: het hangt het decentrale model aan. Dat betekent dat we onze eigen manier van werken kunnen hebben, zelf veel kunnen besluiten.” King bedient markten als facilitaire takken van bedrijven en de zorg (ook medische disposables), overheden als COA, Justitie en Defensie en onderwijs, universiteiten en middelbare scholen.
“King Zorgt en ontzorgt. Van de enkelvoudige bestelling tot de full service , van de directe logistiek tot de outsourcing van logistieke processen, de administratie die daarbij hoort en zelfs de inkoop voor klanten. We werken hier met 168 collega’s in vaste dient en dertig tot veertig mensen op uitzendbasis. Werkzaak detacheert mensen, we zijn immers een inclusieve organisatie. Dat zeggen we niet zomaar, we bieden die collega’s een veilige omgeving en goede begeleiding. Wanneer een organisatie openstaat voor mensen met allerlei achtergronden komen ze vanzelf. King Zorgt, ik durf te zeggen: het maakt niet uit wát je doet, maar met wíe.”
Aannemen
Toch merkt ook King de krapte op de arbeidsmarkt. “Maar doordat we op een bijzondere manier mensen aannemen, hebben we er iets minder last van. We zoeken naar eigenschappen die we belangrijk vinden. Er zijn waarden die we hier allen dragen. We zorgen voor elkaar, voor de klanten en voor de omgeving. Het enig unieke wat we doen gebeurt door mensen, en die staan dan ook centraal. Het businessmodel van dit bedrijf is, oneerbiedig gezegd, vrij simpel. We kopen in, zetten er een marge op en verkopen dat weer. Dus wil je in een team werken, je collega’s helpen en zorg dragen voor de wereld, dan ben je hier op je plek. Kom langs, ook al weet je niet precies wat je wilt of kunt. Natuurlijk, er zijn vaardigheden die je meebrengt, maar dat is niet het eerste waar we naar kijken. Er is hier de mogelijkheid te groeien, veranderen van functie kan. En vind je dat spannend, dan hebben we coaching. Het belangrijkste is dat we het beste van jou voor de baan vinden.”
Interessant
Logistiek is interessant voor veel mensen, stelt Otten. Alleen: ze weten het niet. “Om dit werk te laten zien aan hoger opgeleiden, werken we veel samen met onderwijsinstellingen of vragen we studenten om projecten uit te voeren. Onze contacten met de HAN, de Radboud of de Universiteit Utrecht zijn dan ook warm. Onze open manier van met elkaar omgaan kent echter één vaste regel: klagen mag, maar niet zonder dat je minstens één oplossing aandraagt. En we doen niet grof of lelijk tegen elkaar.”