Logistiek staat of valt met taalvaardigheid

Logistiek staat of valt met taalvaardigheid
Begrijpend lezen is cruciaal in de logistiek. Maar voor sommigen is dat een probleem. Hoe je met laaggeletterdheid als bedrijf of HR-functionaris omgaat is het thema van het HR-café van Logistics Valley Rivierenland op 26 mei, vanaf 16.00 uur.
Aanmelden kan bij nathalie@logisticsvalley-rivierenland.nl
Bo Aarsbergen is voor de stichting Lezen en Schrijven degene die ondernemers helpt bij het ontdekken van laaggeletterdheid. De stichting functioneert als onafhankelijke, deskundige partij wanneer daar in een bedrijf volgens de ondernemer iets aan moet gebeuren. “Een op de zes mensen is laaggeletterd, dat was lang geen probleem. Maar nu de arbeidsmarkt krapper is, betekent dat soms dat je medewerkers niet kunt promoveren, of hen niet naar een cursus of training kunt sturen. Je komt dan mensen tekort of kunt ze niet het werk bieden dat bij ze past. Het werkt ook door in digitale vaardigheden, en die zijn cruciaal in de logistiek.” Aarsbergen verzorgt met haar collega Roxanne van de Pluijm een presentatie tijdens het HR-café. “Laaggeletterdheid komt dus veel voor, en het heeft grote gevolgen. Niet alleen voor de mensen zelf, die soms in de schulden geraken, loonbeslag krijgen of geen carrière kunnen maken. Ook voor het bedrijf: het kan de veiligheid raken wanneer niet iedereen dezelfde begrippen hanteert of kan aflezen. Werkgevers helpen we door ze te laten zien hoe ze laaggeletterdheid kunnen onderkennen. En wanneer ze er iets aan willen doen, zorgen wij ervoor dat er een zogeheten taalaanbieder een training of instructie maakt voor jouw mensen. Zo krijgen ze een hoger taalniveau. Lezen en Schrijven kent die aanbieders, en kent ook de weg naar subsidie. Jaarlijks is er per werknemer 1500 euro subsidie van het Rijk beschikbaar voor verbeteren van de taalvaardigheid.”
Van vluchtwegen tot inwerkprogramma’s: ze werken met taal. “Ook anderstaligen hebben daar vaak moeite mee. Wij geven advies, we kennen onderwijsinstanties of individuele taalaanbieders die voor bedrijven aan de slag willen. Voor HR-medewerkers ontwikkelen we een toolkit voor bedrijven, waarmee ze laaggeletterdheid bij medewerkers leren zien en herkennen. Er is zelfs een VR-programma in de maak, zodat je kunt zien hoe zo’n gesprek gaat waarin je probeert te ontdekken hoe het met de taalvaardigheid van een medewerker staat. Waar het om gaat is vertrouwen te wekken, zodat de medewerker wil vertellen dat hij een probleem heeft. Daarna kun je hem of haar helpen. Dat kan vaak op de werkvloer. Wanneer er van de taalaanbieder een voorstel komt, leest Lezen en Schrijven desgevraagd het voorstel mee, zodat je ervan kunt uitgaan dat de juiste vragen zijn gesteld. Wie meer informatie wil, kan contact opnemen: boaarsbergen@lezenenschrijven.nl, mijn telefoonnummer is 0624299897.”