HAN-hub in Tiels station

HAN-hub in Tiels station
Mogelijk al in Q2 van di jaar gaat in het station van Tiel de HAN Hub open. Het is een plek waar studenten aan de HAN hun projecten en stages bespreken en op zoek gaan naar opdrachten die met hun studie samenhangen. HAN Hogeschool heeft ook een lectoraat Logistiek.

Het is geen plek waar colleges of lessen worden gegeven. Begeleiding is er wel. Initiatiefnemer Mark Hofman, zijn bedrijf De Verschilmakerij zetelt in Varik, is er op vaste tijden. “Vanuit mijn bedrijf begeleid ik stages van HAN-studenten. Namens de Regio Rivierenland heb ik onderzoek gedaan naar de kansen voor hoger onderwijs in onze regio. Een Hub zoals de HAN die heeft op veel andere locaties verbindt onderwjs met een fysieke locatie, zonder dat je daarvoor vanuit je regio ver hoeft te reizen. Hier was niets op dat gebied.”
Een fysieke plek om te werken en te ontmoeten moet meer zijn dan dat. “Het is allang een gegeven dat hbo-ers uit de regio voor hun studie naar Arnhem, Nijmegen, Utrecht of Den Bosch gaan. Daar zoeken ze dan ook hun stages of afstudeeropdrachten. Dat heeft vaak tot gevolg dat ze zich daar ook vestigen en gaan werken. Soms komen ze terug naar de Betuwe of de Bommelerwaard, waar het goed wonen is. Maar ze blijven pendelen. Hun kennis en vaardigheden zijn eigenlijk niet beschikbaar voor het gebied.

Daar zou de Han Hub het verschil moeten maken: want niet alleen is het een werkplek en een ontmoetingspunt voor studenten, ook ondernemers uit bijvoorbeeld de logistiek kunnen er terecht met onderzoeksvragen of stageplaatsen.  Ik zal er zelf zijn, maar ben ook telefonisch bereikbaar voor een afspraak.” Hbo-ers kunnen mogelijk voor het gebied op deze manier worden behouden, wat de diversiteit van de bewoners weer bevordert. “Gemeente Tiel, Regiobestuur en de Tielse wethouder Dave Verbeek omarmen het initiatief.”

De HUB huisvest ook kennis voor kwesties rond de circulaire economie, vertelt Hofman. “Dat doen we samen met Cirtex, het bedrijf dat gebruikt textiel sorteert en verwerkt, met Werkzaak en afvalverwijderaar Avri. Maar we staan open voor allerlei projecten, de Hub is dan de plek waar je kunt overleggen, plannen maakt en samenwerkt aan resultaten voor ondernemingen. Voor studenten is het eenvoudig, ze vinden er makkelijk verbinding straks. Ondernemers kunnen er hbo-stages droppen.”