Energietransitie voor ambtenaren

Energietransitie voor ambtenaren
Een groep ambtenaren van de twaalf Nederlandse provincies bezocht onlangs Logistics Valley Rivierenland op Medel. Ze kwamen zien hoe de regio Rivierenland omgaat met de energietransitie die gaande is, met name vanwege de opening van Clean Energy Hubs.

Provincie Gelderland trekt dat landelijke project, Theo Heinink is de projectleider. Hij vertelde de bezoekers over de kansen die de provincie ziet in Rivierenland, er worden verschillende locaties onderzocht op hun potentieel voor het vestigen van zogeheten Clean Energy Hubs. Dat zijn plekken waar tenminste twee groene, alternatieve energiebronnen worden aangeboden, bijvoorbeeld elektriciteit en ‘schone’ diesel, of waterstof. Het aanbod is vooral gericht op zwaar goederentransport. De ambtenaren van de samenwerkende provincies -ook Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam zijn betrokken, het ministerie van Infrasructuur en Waterstaat is opdrachtgever- hebben de taak een dekkend netwerk van Clean Energy Hubs te faciliteren. Er zijn er nu 35, tegen 2031 moeten dat er honderd worden.
Logistics Valley Rivierenland is één van de gesprekspartners van het provinciebestuur. Via samenwerkingsverbanden als dit kan de overheid spreken met vertegenwoordigers van de sector, waarin de energietransitie een zeer actueel onderwerp is. De samenwerking met het regiobestuur, dat namens de gemeenten spreekt, maakt de band alleen maar steviger. Logistics Valley Rivierenland voert als één van haar door ondernemers aangedragen projecten een test uit met een elektrische vrachtwagen, die vanaf eind dit jaar langs bedrijven van de partners gaat. Dat is één van de manieren om te ervaren hoe het werken met transport op alternatieve energiebronnen in de bedrijfsvoering kan passen.

Maar ook projecten als de Logistieke Roadshow waarmee de schooljeugd in contact wordt gebracht met transport en logistiek, of samenwerking met het voortgezet onderwijs in de streek mocht op veel belangstelling -en vragen over het functioneren van Logistics Valley Rivierenland- rekenen tijdens het bezoek. Het gezelschap was eerder op de dag van het bezoek ontvangen op WattHub, landelijk vooralsnog enige grote laadcentrum voor elekrische trucks en ander zwaar materieel, in Geldermalsen.