Zero Emissie vrachtwagen Logistics Valley Liemers Achterhoek meteen ingezet

Zero Emissie vrachtwagen Logistics Valley Liemers Achterhoek meteen ingezet
Onder applaus kwam de Renault ZE vrachtwagen maandagochtend het terrein van Schotpoort Connect in Eerbeek oprijden. De opvallend bestickerde, blauwe vrachtwagen werd met enthousiasme bekeken door de ondernemers en genodigden waarna een ieder een proefrit kon maken. Na het officiële gedeelte, was het de beurt van de chauffeur van Schotpoort Connect. “Vanmiddag wordt de vrachtwagen meteen ingezet, op ritten naar Zwolle en Apeldoorn”, zo meldde Marc Seesing, directeur van Schotpoort Connect en gastheer voor de aftrap. 

De truck, die dus maar even mocht schitteren, rijdt de komende maanden afwisselend bij de acht partners. Hij is daar speciaal op aangepast door carrosseriebouwer Van Berkum uit Lochem. Ook al een bewijs van de samenwerking onderling om tot dit project te komen, zei voorzitter  Jörgen Groeneveld-Janssen. “In 2017 kregen we als Logistics Valley Liemers Achterhoek al van ondernemers de vraag: wat moeten we met die energietransitie, wat moeten we straks doen? We hebben daarop rapporten laten maken, die al snel uitwezen dat de nabije toekomst in elektrisch rijden ligt, en later pas in gebruik van waterstof. En nu voeren we deze gezamenlijke proef uit.” De slogan voor het project is dan ook: duurzaam doen we samen.

Gastheer Seesing toonde zich, net als Groeneveld, blij en dankbaar om de vorderingen van het project. “Dit is door ondernemers samen gerealiseerd. Die samenwerking is een deel van de winst, net als het delen van de ervaringsgegevens. En we willen die ervaringen ook delen met andere Gelderse ondernemers in logistiek en transport. Want een elektrische truck inzetten vergt wel wat omdenken. Bijvoorbeeld in de energievoorziening. Wij hebben er een aparte mobiele laadinstallatie van Venema uit Arnhem voor aangeschaft, want je wilt die truck vooral snel kunnen laden. Hij gaat bij ons twee keer per dag op weg.” Hij vervolgde met het vernoemen van de medewerking van Provincie Gelderland en Logistics Valley als grote steunfactoren. “En ik wil Renault Nederland en Van Berkum en hun grote betrokkenheid niet vergeten.”
Ook Logistics Valley Rivierenland kijkt of een dergelijke samenwerking mogelijk is. Om een idee te krijgen van de wensen: mail naar frank@logisticsvalley-rivierenland.nl. Het project zou dan in 2022 kunnen starten.
Voorzitter Groeneveld: “Ik ben gigantisch trots op dit project en ben er zeker van dat het een succes wordt dat ons allen nog gaat verbazen, zo goed gaat het werken. Maar ook voor de onderlinge samenwerking is deze truck een plus, we gaan dat nog vaker meemaken, want we weten allemaal dat er nog te vaak alleen lucht wordt vervoerd en dat samen doen belangrijk is.” Hij liet zich de kans vervolgens niet ontglippen, een proefrit te maken met de Renault-truck.
Op het terrein van Schotpoort kregen ondernemers en genodigde vervolgens nog een kleine presentatie van de Solar racer van de Universiteit Twente door Remco Hoen. De racer, die in oktober deelneemt aan de wereldbekerwedstrijden in Marokko, was voor de gelegenheid meegenomen.

2021-ZE-truck-Schotpoort-Eerbeek-12
 
 
Zero Emissie vrachtwagen Logistics Valley Liemers Achterhoek meteen ingezet