ZE-truck Logistics Valley: waardevolle ervaring JCL en Comans Transport

ZE-truck Logistics Valley: waardevolle ervaring JCL en Comans Transport
Was de actieradius 400 kilometer, dan konden JCL uit ’s Heerenberg en Comans Transport uit Arnhem de ZE-truck zó breed inzetten. “Ik wil hem best hebben”, zegt Marc Comans, directeur-eigenaar. De test met de elektrische Renault-truck is meer dan geslaagd, vinden Harm Jansen, manager forwarding van JCL, en Comans.

“De chauffeurs zijn er dol op, de wagen is uiterst comfortabel, erg stil -ook voor de omgeving- en voor ritten in Gelderland al goed te gebruiken. Maar voor distributiewerk van fietsen, zoals Comans dat voor JCL doet, heb je een dicht netwerk aan snelladers nodig. En dat heeft Nederland niet”, zegt Comans. “Sterker nog, je kunt op een snellaadstation langs de snelweg niet met een truck laden. Hij past er niet in.”, aldus Jansen.
“Hij ging in de maand november die wij hadden voor de proef, elke avond aan de tijdelijk neergezette lader bij onze loods. Omdat we zo nauw samenwerken met Comans was hij dan de volgende dag voor de distributie van fietsen in het land inzetbaar. Voor onze planners was er eigenlijk geen verschil qua inzet van deze auto”

Hebben de klanten er iets van meegekregen dat er met een elektrische truck werd bezorgd? Dat blijkt niet helemaal zeker. “Gezien de lange levertijden van fietsen op dit moment zijn ze blij dat ze een bestelling geleverd krijgen. Dan kijk je niet naar het soort truck”, zegt Comans.
Managing director Bert de Vries van JCL benadrukt, dat het bedrijf wel toekomst ziet in gebruik van alternatieve brandstoffen. “Maar om te beginnen is de prijs van de trucks en van waterstof nog erg hoog, dus je moet de klant ook bereid vinden daarvoor iets meer te betalen. Daar hebben we eerste gesprekken met ze over gevoerd, het biedt hen namelijk een kans om milieubewustzijn te laten zien. Daarnaast onderzoeken we als bedrijf ook de inzet van trucks op waterstof. Dat is dan specifiek voor de wat langere afstanden en de wat zwaardere vracht. Op de Waterstofdagen in Doetinchem in oktober hebben we daarvoor goede contacten opgedaan.” Doetinchem zelf is voor het bedrijf de dichtstbijzonde plek waar waterstof kan worden ingenomen. Die is voor bussen, maar openbaar toegankleijk voor ander zwaar materieel. “We zijn met de ZE-truck ook naar Duitsland geweest, waar overigens de laadmogelijkheden voor trucks ook dun gezaaid zijn. We verwachten dat wanneer we dedicated voor een klant elektrisch gaan rijden, we de financiële kant kunnen rondmaken. We zullen het graag doen, het past in ons imago, we rijden veel voor fiets- en chemie klanten. Die willen we distribueren met zo weinig mogelijk uitstoot. Daarin wil ons bedrijf over de breedte leidend zijn”, stelt De Vries.

Dat er bedrijven zijn die grote aantallen trucks op batterijen hebben besteld, maakt weinig indruk. Harm Jansen: “Dat ligt allemaal nog op de tekentafel. Het zijn ook bedrijven die veel kleinere rondjes rijden dan wij doen. Zij hebben meer DC’s en beleveren op kortere afstand dicht bijeen liggende adressen. Van Noord-Nederland tot Duisburg ligt óns distributiegebied. Daar heb je meer voor nodig dan deze trucks. Al moet ik zeggen, Renault is het enige merk dat momenteel echt leveren kan. Kortom, De transitiefase is nog in volle gang. Wat heb je nodig, Marc?” Marc Comans aarzelt geen moment. “Hij moet 400 kilometer kunnen halen bij het werk dat we nu voor jullie doen. Dat zou mooi zijn.”
ZE-truck Logistics Valley: waardevolle ervaring JCL en Comans Transport