Rabelink: wijzer door proef met ZE-truck

Rabelink: wijzer door proef met ZE-truck
De proef met de elektrische ZE-truck bij logistieker Rabelink was waardevol, stelt André Dellemann, manager drivers and resources. “We weten meer én kunnen makkelijker beslissen welke kant we uit kunnen gaan.” En dat kan wel eens rijden op waterstof worden.

“Een bedrijf als Rabelink sluit de ogen niet voor de toekomst, we zien natuurlijk de brandstoftransitie zich voltrekken en weten ook dat we straks niet meer onbeperkt met bakwagens in binnensteden kunnen komen. Toch is het uitproberen van de ZE-truck waardevol. Niet alleen de technische kant van het verhaal, maar vooral ook het zelf meemaken wat rijden met een dergelijke wagen inhoudt. Zo hebben we de jonge, lerende chauffeurs ermee op weg gestuurd, voor hen is het goed die ervaring te hebben. Ook voor de wat oudere chauffeurs: die waren eerst nog ongerust dat ze ineens fietsers voor de wagen zouden hebben omdat je hem niet hoort aankomen. Die vrees is weggenomen, er heeft zich geen enkele gevaarlijke situatie voorgedaan. Ze waren alle lovend over de wagen, vooral de rust die hij biedt.”

Rabelink, gevestigd in Wehl, ’s-Heerenberg, Zevenaar en Doetinchem, heeft vooral de uitstraling, internationaal actief te zijn. Toch is er een grote divisie die bevoorrading, logistiek en crossdocking  in Nederland verzorgt. Al dan niet met charterrijders.“We rijden inderdaad het meest met trekker-oplegger-combinaties, maar wanneer een kans als deze voorbijkomt, moet je hem nemen om ervaring op te doen. We hebben immers dagelijks nationaal een tiental bakwagens op de weg. Een maand testgebruik van een elektrische wagen is dan mooi. Voor de planning was het eenvoudig: gewoon inzetten. Maar de technische kant leverde wat problemen op. Dat weten we dan ook weer.”

Het opladen van de accu’s bij 32 ampère bleek het probleem. “De wagen zou dan in acht uur volle batterijen hebben. Maar het net kan dat niet aan bij ons. Ook andere testers hadden dat probleem. In plaats van acht uur laden, hadden we bij 16 ampère bijna het dubbele nodig. Dan blijft er niet veel rijtijd over op een dag. Bovendien is de reikwijdte eigenlijk wat klein voor ons. We haalden maximaal 190 kilometer, dat is op zich goed. Maar onze gemiddelde ritten zijn tussen de 290 en 330 kilometer op een dag. We komen dus iets tekort.”
Rabelink houdt de ogen open in de hele energietransitie, stelt Dellemann. “We zijn actief met de toekomst bezig. Gezien deze ervaringen overdenken we voorzichtig of we niet moeten gaan inzetten op waterstof als energiebron voor trucks. De elektrisch truck als het ware overslaan. Ook met waterstof als energiebron gaan de technische onwikkelingen hard, het is even nog de vraag hoe snel, maar de fabrikanten en onze dealers geven aan, dat het gebruik  van deze brandstof commercieel mogelijk wordt op niet al te lange termijn. Doetinchem heeft al een waterstoftankstation, meen ik.” 

Klik op de afbeelding voor een impressie van deze geruisloze ZE Truck
 
DJI_0851CJPG