Demoproject Zero Emissie vrachtwagen van start met ondertekening intentieverklaring

Demoproject Zero Emissie vrachtwagen van start met ondertekening intentieverklaring
Het consortium ZE vrachtwagen bestaat uit 8 ondernemers uit Liemers en Achterhoek. De ondernemers houden zich actief bezig met de energietransitie en zetten in op hetgeen nu beschikbaar is voor de markt. Zij willen dit niet alleen doen, maar met collega-ondernemers om kennis en ervaring te delen.  

De ondertekening was bij Rensa Familie Company in Doetinchem. Gedeputeerde Christianne van der Wal van Provincie Gelderland woonde de start van dit ondernemersgedreven project bij.
 
Van der Wal: “Dit is een voorbeeld van hoe het moet: ondernemers die samen het initiatief nemen, en onderzoeken hoe ze kunnen omgaan met de brandstoftransitie. Hier aan de Gelderse transportcorridor, zo belangrijk voor Gelderland en de poort tot de Europese corridor richting Genua, wordt het alvast een stuk groener. Wij als provinciebestuur kunnen bij dit soort initiatieven helpen, al beloof ik hier niet op voorhand subsidie, maar u bent bereid de investering te doen waarmee u ervaring verzamelt. Want elektrisch rijden is de toekomst, dat heeft u als Logistics Valley goed begrepen. Daar moet ik uw directeur Tjeerd Middelkoop een compliment voor maken.”

 
Middelkoop overhandigde haar vervolgens het projectvoorstel, waarover het provinciebestuur eind mei de mate van financiële ondersteuning vaststelt. Rensa deed ter voorbereiding al een maand ervaring op met de truck, die bijzonder betrouwbaar bleek, ook in de vrieskou, en volgens manager duurzaamheid van Rensa, Jur Hofland, erg in de smaak viel bij de chauffeurs. “Wanneer we eind juni de nieuwe truck krijgen van Renault, zal die zijn  voorzien van een nog grotere actieradius. Het is een veilige truck, de vrees was even dat overig verkeer en voetgangers hem niet zouden horen. Maar hij maakt een zoemend geluid en valt voldoende op. Onze planners en klanten zijn er erg over te spreken. We zetten hem voor allerlei ritten in, niet alleen in binnensteden, zoals je zou verwachten.”

Hoofd planning Bob Lammers van Rensa opperde in de regio eind 2017 al een dergelijke proef op te zetten, een idee dat door Tjeerd Middelkoop en de bedrijven rond Logistics Valley Liemers Achterhoek is opgepakt en ondersteund. Jur Hofland: “We doen dit echt samen, de urgentie van brandstoftransitie wordt begrepen. En ja, in deze fase hebben we als ondernemersgroep bij het ontdekken wat die transitie werkelijk betekent de overheid nodig.”
 
Deelnemers
 
De deelnemende bedrijven: Comans Transportbedrijf, Rabelink Logistics, Rensa Family Company, ddstrucking, JCL-logistics, Schotpoort Connect, Visser Duiven, Aloys Roemaat Transport. 

De nieuwe vrachtwagen wordt opgebouwd door Van Berkum Carrosserie Lochem en voor het project beschikbaar gesteld door Renault Trucks Nederland. Hij rolt eind juni van de band en heeft een actieradius van 230 kilometer.

TM-en-CvdW-met-intentieverklaring
 
Demoproject Zero Emissie vrachtwagen van start met ondertekening intentieverklaring