Brochure samenwerkende Gelderse containerterminals

Brochure samenwerkende Gelderse containerterminals
De drie Gelderse containerterminals in Nijmegen, Tiel en Doesburg werken sinds de zomer van 2020 samen, en Logistics Valley heeft geholpen. Hoe ze dat doen en wat ermee kan worden bereikt voor verladers, transporteurs en andere bedrijven, staat in een brochure die met steun van Provincie Gelderland is gerealiseerd.

De kern van de terminalbedrijven is vervoer van en naar de zeehavens. Er zijn vaste tijdstippen voor afvaren, laden en lossen. Dat maakt deze vervoersmodus voor verladers en andere bedrijven robuust.  Ook van en naar Duitse of Belgische terminals zijn er diensten.
Logistics Valley, de Gelderse transportcorridor van en naar het Europese achterland dat zich uitstrekt van Genua tot in Duisburg, heeft behalve prima wegen en spoor ook de Waal (Rijn) en IJssel als vervoersaders. Binnenvaart als filevrije transportmodus haalt wielen van de weg, en heeft duidelijke voordelen voor verladers. Alledrie de terminals liggen aan water dat voor schepen diep genoeg is bij lage waterstanden en garanderen filevrij vervoer naar het gebied rondom. De containerterminals in Nijmegen, Tiel en Doesburg werken nauw samen, ook al zijn ze concurrenten op een markt van tienduizenden containers per jaar.

Multimodaal
De Gelderse containerterminals zijn multimodaal: ze combineren water, weg en spoor. De nieuwe Zijderoute, het spoor vanuit China over Kazachstan naar Duisburg, ligt vlakbij. De snelwegen lopen letterlijk even verderop. Bij Valburg verrijst binnen enkele jaren een railterminal, overslag naar spoor elders is al standaard. En belangrijk: de Gelderse terminals zijn filevrij. Transport over water is robuust.

Informatie

In interviews op deze website vertellen de drie managers over hun werk, hun kijk op transport, de voor- en de nadelen van gebruik van de barge, en meer. Op onze pagina Projecten staan de uitgebreide interviews.

">Zie hier   een item over de Gelderse Corridor, vervoer per barge en de mogelijkheden voor verladers en transporteurs te vinden.

De brochure is via deze link te downloaden en ook beschikbaar in Duits en Engels. Nadere informatie is te verkrijgen via info@logisticsvalley.nl, de initiatiefnemer van dit project. Zie ook de contactgegevens elders op de website voor elk van de drie logistieke hotspots in Gelderland.