Waterstoftankpunt Van Dijkhuizen Tiel: voor een gezondere planeet

Waterstoftankpunt Van Dijkhuizen Tiel: voor een gezondere planeet
Je kunt achteroverleunen en blijven doen wat je doet. Directeur Heidi van Dijkhuizen van H. van Dijkhuizen Energy & Mobility Tiel ziet dat anders: het bedrijf bouwt in 2024 een waterstoftankpunt op Medel.
Dat wordt het eerste in de wijde omgeving. En het is niet alleen een zakelijke keuze, stelt Van Dijkhuizen: “We willen eraan meewerken de planeet weer gezond te maken. Maar hoe doe je dat? Wij denken dat we alle opties moeten onderzoeken. Zeker, benzines zijn schoner dan ooit, er is schone diesel. Maar ook die opties zijn eindig, al denk ik dat ze nooit helemaal zullen verdwijnen. Als bedrijf willen we in die transitie meedoen, van fossiel naar zero emissie. Ook onze klanten stellen ons veel vragen, we proberen zo goed mogelijk te adviseren. Op termijn zullen alle opties samengaan, is onze overtuiging.”
Over een paar jaar zijn binnensteden niet meer met dieselauto’s bereikbaar en mag openbaar vervoer niet op diesel. “Iedereen denkt dan aan elektrisch rijden, maar voor wat er dan nodig is, bestaat er nog geen laad-infrastructuur. Waterstof is een optie, maar ook daarvoor moet je eerst alle bepalende factoren op orde hebben. Daarom ook praten we met onze klanten, mede-ondernemers en overheden. Het is makkelijk een waterstoftankpunt te bestellen, maar daarmee ben je er nog niet. Gaan bedrijven dat dan ook gebruiken om te rijden?  In 2016 plaatsten we een snellader voor elektrische auto’s op Medel. Iedereen deed er een beetje schamper over, maar wij hebben ervan geleerd. Hij wordt trouwens nu wél dagelijks gebruikt.”
Van Dijkhuizen ziet dus meer soorten voertuigen in opkomst. “Maar je ziet overal: is er laad-infrastructuur voor en hoe maak je voldoende waterstof, wat op zich ook veel stroom vraagt. Stroom die er niet altijd is. En is zeker niet goedkoop. En bestaat er wel pechhulp voor alle modaliteiten? Batterij-elektrisch in een blijvertje, maar ook waterstof gaat een belangrijke rol vervullen. Het wordt én én. Ons bedrijf durft wel te investeren in laadpunten en waterstof als we afspraken kunnen maken met de transporteurs. Een beroepsvervoerder koopt echt geen waterstoftruck als er geen tankstation is, voor deze stap in de energietransitie hebben we elkaar nodig. We willen een project als dit goed doen, en waarmaken waar we mee beginnen. De markt gaat erom vragen. En wij bewegen dus mee, ook nu richting batterij-elektrisch en waterstof..”
Om te weten welke valkuilen er zijn en om indianenverhalen niet voor waar te nemen, heeft Van Dijkhuizen een deskundige aangesteld voor de realisatie van het project: Paul Bombeld is niet alleen hoofdredacteur van Waterstof Magazine, hij werkt als adviseur en projectleider voor bedrijven als Kuster Energie in Doetinchem, waar al een vulpunt voor waterstof is gerealiseerd. Ook is hij betrokken bij de bouw van een waterstoffabriek in Zutphen. Bij Van Dijkhuizen in Tiel is het project mede in handen van een klein team.
Van Dijkhuizen heeft inmiddels een welstandsvergunning voor het waterstoftankstation gekregen, een omgevingsvergunning wordt nu aangevraagd. “Dit jaar wordt voor de voorbereiding, in 2024 beginnen we met de bouw op ons tankstation op Medel. Wij stappen pas in op dit soort projecten wanneer we een locatie hebben, op eigen terrein en wanneer de logistiek is geregeld. De gesprekken met onze relaties zijn minstens zo belangrijk. Daar kunnen we vraag uit projecteren. Onze inschatting: over een paar jaar gaat waterstof in zware voertuigen echt groot worden.”