Velocity: op naar een groene stadshub 

Velocity: op naar een groene stadshub 
Velocity, het Nijmeegse fietskoeriersbedrijf, laat al twintig jaar zien hoe het óok kan. Wanneer de stad emissievrij wordt verklaard, wil Velocity één van de stadshubs zijn voor emissievrij beleveren van bedrijven, horeca en kantoren.

“We maken lokaal het verschil op het gebied van duurzaamheid en sociaal ondernemen.  We geloven in een groene, sociale en leefbare stad en daar zetten we ons iedere dag voor in. Qua snelheid en kosten doen we niet onder ten opzichte van traditioneel vervoer. In de stad is de fiets in bijna alle gevallen zelfs sneller en efficiënter.”, stelt Stephan Trepels, een van de twee eigenaars.

Emissievrij leveren in de binnenstad van Nijmegen is per 2025 verplicht. Velocity doet al heel lang niet anders. “We verzorgen bijvoorbeeld post voor bedrijven, halen en brengen bestellingen voor winkels en horeca in de stad en bezorgen medicijnen voor Nijmeegse ziekenhuizen en apotheken. Alles op de fiets.
Mijn partner Ton van Hoek en ik zijn 4 jaar geleden in het bedrijf gestapt en hebben het inmiddels overgenomen van oprichter Mark Potters. Wij zetten de duurzame missie voort. In de afgelopen jaren zijn we fors gegroeid en hebben we flink geïnvesteerd in professionalisering. Zowel in onze presentatie naar buiten toe als met meer structuur intern. Je moet ook wel, wanneer je je rol in de stadslogistiek wilt vergroten. Er worden nu andere diensten verwacht dan 20 jaar geleden.”

“We gaan vanuit onze nieuwe vestiging in Nijmegen West nog meer goederenstromen combineren. Zo zorg je niet alleen voor schoner transport, verminder je het aantal inefficiënte vervoersbewegingen in de stad. We hebben daar ook meer ruimte dan hier, dus kunnen we leveringen ook tijdelijk opslaan. We zijn gespecialiseerd in die last mile, kleine pakketten op de (cargo)fiets, grotere met een elektrische bestelwagen of ander licht elektrisch voertuig (LEV). Dat doen we niet alleen. We zijn partner van het landelijk netwerk van Fietskoeriers.nl voor consumentenleveringen aan huis. Voor B2b-leveringen zijn we onderdeel van het Netwerk Groene Stadshubs. Binnen dat netwerk werken we nauw samen met de Groene Rijders uit Arnhem. Samen beleveren we nu bijvoorbeeld al de gehele stad Nijmegen voor opdrachtgever CB Logistics. Wij de fiets, zij het grotere emissievrije transport. Combineren van leveringen en efficiënt samenwerken betekent schonere lucht en minder auto’s in onze straten. Wij hebben een ideaal voor ogen, en doen er alles aan zodat de mensen dat ook merken.”

De sociale blik op ondernemen is voor Velocity ook anders dan in de ‘gewone’ vervoerdersmarkt. “Toen we 4 jaar geleden in het bedrijf stapten was het voor ons cruciaal om alle medewerkers in eigen dienst te nemen. We blijven verre van constructies met zzp-ers, onderaannemers of beloning per bezorging waar mensen door kunnen worden benadeeld. Bij ons staan vertrouwen en saamhorigheid voorop. We hebben een hecht en betrokken team van inmiddels bijna 70 koeriers. We treffen elkaar ook regelmatig buiten werktijd. Zo maken we samen fietstochten, want we zijn allemaal gek op fietsen. Fietsen is onze core business én een verbindende factor. Met onze werkwijze laten we zien dat duurzaam en sociaal ondernemen hand in hand kunnen gaan met een gezonde bedrijfsvoering. Ook onze klanten zien dat.”

https://www.velocity.nl/