Paddenstoelen: een prachtig product!

Paddenstoelen: een prachtig product!

Rob Banken vertelt:

Banken Champignons (Wijchen)


Banken Champignons is een van de grootste bedrijven in Gelderland. Wij zijn een familiebedrijf, ik ben van de tweede generatie en we bestaan bijna 60 jaar.

Verse paddenstoelen zijn onze corebusiness. We produceren - vooral in Polen en België. We importeren -  vooral uit China, Korea, Oost-Europa, Amerika en Canada. En we exporteren  - naar Europa, het Midden-Oosten en het Verre Oosten. Ons hoofdkantoor en ons distributiecentrum staat hier in Wijchen, op bedrijvenpark Bijsterhuizen. 

We groeien flink. Vooral de vraag naar onze exotische paddenstoelen neemt toe. Paddenstoelen zijn ook een prachtig product. Ze passen goed in deze tijd, waarin mensen minder vlees en gezonder eten.

Blijvende waarde

We zijn in 2012 vanuit Elst naar bedrijvenpark Bijsterhuizen gekomen: een groot en internationaal georiënteerd bedrijventerrein tussen de Randstad en de rest van Europa. We hebben vóór onze verhuizing natuurlijk ook andere vestigingsplaatsen in Nederland afgewogen. Maar we hebben gekeken: waar komen onze producten vandaan en waar gaan ze naartoe? Daar willen we zo dicht mogelijk bij zitten. En dat is hier, in Gelderland. Bovendien komen onze mensen hier vandaan en die wilden we niet kwijt. Zij zijn ons kapitaal!

Het terrein ziet er altijd goed verzorgd uit, er is een prima parkmanagement, er zijn heldere afspraken over de inrichting van het terrein, er is een actieve bedrijvenvereniging en de beveiliging is goed geregeld. Dankzij de A50 en A73 is het bovendien prima ontsloten. Als één snelweg even dicht is, is er nog een andere. Het bedrijvenpark ligt in twee gemeenten, Nijmegen en Wijchen. Maar doordat beide gemeenten goed samenwerken, leidt dat nooit tot problemen.  Voor ons waren dat belangrijke overwegingen om ons hier te vestigen. Want dit is ons eigen pand. We moesten er dus vertrouwen in hebben dat het ook over 30 jaar nog waarde voor ons heeft.
 

Logistiek op de kaart

Logistiek is zoveel meer dan vervoer van A naar B regelen. Het is ook warehousing. Het is ook complexe IT. Om dat steeds beter te communiceren, werken wij samen met kenniscentra als het ROC (Regionaal Opleidingcentrum) en de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen). Daar investeren we veel tijd in. Docenten en managers van logistieke afdelingen komen hier en vertalen vragen door naar de opleidingen. We hebben ook veel stagiairs en afstudeerders uit verschillende richtingen.

Ook met overheden hebben we contact over de arbeidsmarktsituatie. We hebben bijvoorbeeld het initiatief genomen om statushouders aan het werk te kunnen zetten. Dat past bij Banken, we hechten veel waarde aan maatschappelijk ondernemen. En vorig jaar was ik één van de mede-initiatiefnemers van de logistieke open dag op dit bedrijvenpark, waarin ook de provincie participeerde. Zo leggen we steeds de verbinding met jonge mensen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En zo zetten we logistiek samen op de kaart. 

 

Ondernemen is samenwerken

Natuurlijk is hier ook verkeersdruk. Maar het lukt de provincies Gelderland en Brabant en bijvoorbeeld VNO om die in ‘Den Haag’ goed geagendeerd te krijgen. Dat is belangrijk en daarom doen wij graag mee aan bijeenkomsten over deze en andere vraagstukken. Want wij staan voor een veilige en plezierige werkomgeving. En als ondernemer kun je nu eenmaal niet alles alleen doen…

 

Voor meer informatie over  Banken Champignons

Paddenstoelen: een prachtig product!