Regio Liemers en Achterhoek te bescheiden

Regio Liemers en Achterhoek te bescheiden
We hebben deze regio een diamant in handen, Logistics Valley is een instrument om die diamant te polijsten.' Bestuurslid Logistics Valley Liemers Achterhoek Harm Roelofsen is samen met zijn broer Machiel eigenaar van Koninklijke Rotra in Doesburg. 

De ondernemer vindt dat Liemers en Achterhoek wat bescheiden zijn. 'Bedrijven zijn wat in zichzelf gekeerd, treden niet zo makkelijk naar buiten. Dat betekent ook dat we onze buurman niet goed kennen, en hem dus wel eens vergeten. Dat is een punt waar Logistics Valley wat aan kan doen.
 

We moeten meer op de trommel slaan   

We hebben een prachtsector hier, mooie maakindustrie, goed opgeleid personeel. Al moeten onderwijs en ondernemingen wat dichter op elkaar kruipen. De aansluiting tussen school en praktijk kan beter. In ons eigen bedrijf begon ik al een Rotra-Academy, je wilt niet iedere nieuwe werknemer van het begin af opbouwen. Dat ik geef om de streek en ook al eerder tijd stak in samenwerkingsverbanden, heeft erin geresulteerd dat ik bij Logistics Valley bestuurslid werd. Dit initiatief is wat breder dan andere verbanden, er nemen ook gemeentebestuurders aan deel.’


Het bedrijf Rotra bestaat momenteel 110 jaar, maar staat vooral niet stil. 'Vorig jaar hebben we besloten ons als digitale expediteur volledig te richten op het verder uitbouwen van onze zee- en luchtvrachtactiviteiten en de binnenvaart, en de onderdelen wegtransport en logistiek te verkopen. Waarbij 800 van onze 1000 werknemers zijn overgenomen. Het is een goede beslissing, een win-win situatie voor iedereen, daarmee zijn we nog steeds een erg succesvol bedrijf.

'In de transformatie naar digitaal expediteur hebben we de laatste jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van een digitaal platform: rotraNext . Met de ontwikkeling van rotraNext heeft Rotra het gehele boekingsproces voor zakelijke zee- en luchtvrachtzendingen gedigitaliseerd, waarmee we voorzien in kosten- en tijdsbesparing en volledige transparantie in de logistieke keten. We zijn uitgegaan van wat de klant wil zien, wat zij belangrijk vinden. En gemakkelijk, het systeem waarin we samenwerken met onze klanten is intuïtief. En we houden rekening met de wens dat er nog steeds een echt persoon de telefoon opneemt, dat we als bedrijf ook een gezicht hebben. Maar de praktijk is óók dat 80 procent van die vragen door de klant zelf kan worden gevonden, die antwoorden krijgen ze van slimme software.Dat systeem hebben we sinds 2019 bij tien grote verladers in Nederland en België getest en rollen we nu versneld uit, we hebben de laatste finetuning onderhanden. We hebben zelf ontwikkeld, voorheen hadden we een IT-afdeling met 33 mensen, dat kom je niet vaak tegen in deze branche. Wij  lopen voorop. '

Regio Liemers en Achterhoek te bescheiden