Ondernemer pur sang!

Ondernemer pur sang!

Marwin Melis vertelt:

Melis Logistics (Duiven)

Wij zijn Melis Logistics, een familiebedrijf. Ik ben de vierde generatie. Veertien jaar geleden heb ik het bedrijf van mijn vader overgenomen, toen hij plotseling overleed. Ik was toen 21. Eerst deden we alleen transport, met 10 auto’s, vanuit Arnhem. We zetten fors in op groei en we groeiden naar zo’n 50 auto’s. Toen zijn we 3,5 jaar geleden naar Duiven verhuisd.

 

 

Gelderland is een prima hub voor de Europese markt!

Samen optimaal flexibel

We zaten hier net een jaar toen ons hele pand afbrandde. Heel heftig! We merkten meteen hoe belangrijk het is om elkaar te kennen: we konden tijdelijk in het pand van Sealogic terecht. En intussen bouwden we een heel nieuw pand: volledig CO2-neutraal en mét opslagruimte voor drieduizend pallets. Dat was spannend, want we hadden nog helemaal geen klanten voor het warehouse. Gelukkig kwam Riksen met duizend pallets! Inmiddels hebben we zoveel klanten, dat wij soms weer extern opslaan bij Sealogic. Voor wie wij ook weer transport doen. Dat is de kracht van samenwerking. Zo zijn we samen optimaal flexibel.

 

Hoe meer ondernemers, des te meer kansen

Voor de transportsector is hier genoeg te doen én er is voldoende ruimte voor nieuwe bedrijven. Wat mij betreft is het: hoe meer ondernemers, hoe meer kansen voor iedereen. Het zou mooi zijn als er nog meer productiebedrijven en retailers naar Gelderland toekomen. Diversiteit betekent meer mogelijkheden om samen te werken. Er is hier transport, we zitten in het grensgebied met Duitsland en als de A15 straks helemaal klaar is, zitten we hier gewoon top. Gelderland is een prima hub voor de Europese markt!

 

Werken aan werkgelegenheid

Bovendien - en dat is belangrijk voor iedere ondernemer: er is hier nog werkgelegenheid. Meer dan in het westen. Natuurlijk merken wij ook dat het moeilijk kan zijn om chauffeurs te vinden, maar daarom hebben we een eigen academy voor chauffeurs ontwikkeld. Want als je vooruit wilt, moet je investeren. In onze twee eigen leswagens hebben we al zo’n 45 chauffeurs opgeleid. Daardoor hebben we geen capaciteitsproblemen, zelfs niet nu we nog altijd groeien. En dus kunnen we ook weer nieuwe uitdagingen aangaan.

 

 MG 9635 web


Topstudenten

Onze uitdagingen zijn om het operationeel allemaal goed neer te blijven zetten en goed gebruik te maken van ICT. Om ons verder te professionaliseren werken wij bijvoorbeeld samen met de HAN, Hogeschool Arnhem en Nijmegen. We doen mee aan TIP, de Talent Innovatie Pool die studenten en ondernemers aan elkaar koppelt om kennis te delen en tot innovatie te komen. We hebben op dit moment twee topstudenten in huis die zich buigen over forecast planning Wat mij betreft mag de HAN er best meer bedrijven bij betrekken. Want deze samenwerking is waardevol voor iedere ondernemer.

 

De kracht van een team

We groeien nu met zo’n 25% per jaar. Dat is allemachtig veel! We hebben honderd auto’s en we hebben de hal vol… Groei vraagt om creativiteit, visie, lef en goede forecast planning. Ik geloof erin dat je groei zelf in gang zet. Ondernemerschap zit, denk ik, in mijn DNA. En in de mensen om mij heen. Want als ik ergens zelf niet zo goed in ben, verzamel ik mensen om mij heen die daar beter in zijn. Dat is belangrijk, dat je een team bouwt…

 

Voor meer informatie over  Melis Logistics

Ondernemer pur sang!