Lineage, een gigant met familiebedrijven in het hart

Lineage, een gigant met familiebedrijven in het hart
Lineage in Beneden-Leeuwen is onderdeel van de nummer 1 op gebied van koel- en vrieslogistiek in de wereld. In de regio stond de vestiging eerder bekend als Van Bon en H&S Coldstores.
Eind 2021 werd de eigenaar, H&S Coldstores, overgenomen door de Amerikaanse investeerder.
Lineage koopt wereldwijd logistieke bedrijven op en brengt ze onder de eigen vlag. In Beneden-Leeuwen is Ruud Abrahams locatiemanager, René Castel is er coördinator Learning and Development Benelux. Lineage heeft 22 vestigingen in Nederland en werd in 2008 opgericht door twee partners. Sindsdien is de groei astronomisch te noemen. Lineage koopt liefst familiebedrijven. Om het karakter, de ziel die ze hebben, vertelt Abrahams.
“In Nederland hebben we alleen hier, in Rotterdam en in Vlissingen productiefaciliteiten. In Beneden-Leeuwen bieden we de grootste verscheidenheid aan diensten. We krijgen dagelijks diepgevroren vruchtenpulp aan de docks. In vaten of in bins met 1000 liter. Dat vers ingevroren fruit, sappen, purees en concentraten, verwerken we op afroep na licht ontdooien tot blends, al naargelang een klant die van ons vraagt. We maken voor veel merken en winkelketens het basismateriaal. Het bottelen en verpakken gebeurt elders. Dat hele proces vergt grote logistieke precisie, je rijdt het naar andere locaties, het product moet op tijd ergens zijn voor verdere verwerking. Wij zijn geen eigenaar.”
Lineage werkt ook als douanedepot. “Klanten mogen hier direct uit de haven hun diepvries opslaan. Pas wanneer het product wordt ingevoerd en naar een klant gaat, gaan zaken als invoerrechten en BTW gelden. Dat scheelt geld, en vereist een goede automatisering zodat zij en wij ladingen kunnen tracken. Het kan zijn dat wij de vruchtsappen mengen, de fabrikant kan dat ook zelf doen. We zijn logistieke partner en dienstverlener. We kunnen mixen, pureren, decanteren, halen pitjes eruit (en voegen die later weer toe), vangen vitamines af om later weer toe te voegen, we hebben conditioneerruimtes om de diepvries wat warmer te laten worden, zodat het product bewerkt kan worden. We kunnen ook pasteuriseren, alleen bottelen doen we niet. We hebben ook een klein laboratorium voor bemonstering.”
De Amerikaanse moeder van de vestiging in Beneden-Leeuwen, Lineage, investeert overal veel in energiebesparing. Zelfs het vervoer van concentraten van fruit geldt als zodanig: daar is het water uit gehaald, wat gewicht bij transport scheelt. In Beneden-Leeuwen is bovendien veel nieuw gebouwd. “Een reden te meer om de omwonenden en inwoners van het dorp ons bedrijf over een tijdje eens te laten zien. We willen een goede relatie met de wereld buiten ons terrein, natuurlijk. De nieuwbouw heeft mogelijk wat overlast gegeven.”
“Onze gebouwen zijn rondom geïsoleerd. Het komend halfjaar komen er duizenden zonnepanelen op het dak, waar we dat dak compleet voor hebben vernieuwd. We zijn dan zelfvoorzienend wanneer de zon schijnt, in de winter voor een kwart. Lineage had H&S Coldstores een maand overgenomen, toen daarvoor het budget werd aangewezen. We gebruiken de restwarmte van de koelinstallaties voor het conditioneren van diepvries. Lineage is wereldwijd sterk actief om de klimaatverandering af te remmen, het bedrijf wil de wereld voeden, zeker als grootste bedrijf ter wereld in de opslag van voedsel.”