'Innoveren met duurzaamheid'

'Innoveren met duurzaamheid'
“Gewoon met hard werken alleen, zoals mijn vader altijd heeft gedaan, kom je er niet meer. De transportondernemer van nu moet denken aan duurzaamheid. En bijhouden wat er allemaal verandert, want verandering zal blijven”, zegt Anthonie Blankers van Blankers Transport in Ophemert.
Blankers rijdt met combinaties waarin volumineuze waren tot wel drie meter hoog kunnen worden gestapeld. Daarvoor bedacht Blankers senior beweegbare vloeren die ook lading kunnen samenpersen, een bijzondere vinding, die bij klanten veel vraag bewerkstelligt.
Het bedrijf bestaat overigens sinds 1850, en werkte toen met hondenkarren en paard en wagens. “We reden voor een vaste klant uit België schuim en latex. Op pallets die niet hoger waren dan anderhalve meter. Bijgevolg bleef er veel ruimte boven de laadvloer onbenut. In eerste instantie hadden we hier een simpele oplossing voor, stalen stangen maakten het mogelijk om de pallets niet enkel, maar dubbel hoog te vervoeren. Een van onze chauffeurs opperde dat je er een extra vloer in zou moeten leggen, om wéér een laag te kunnen toevoegen. Samen met een carrosseriebouwer uit Deil ontwikkelde mijn vader de beweegbare vloeren. Daarmee kunnen we schuim samenpersen. Door middel van twee vloeren op elkaar die onafhankelijk vergrendeld kunnen worden, kunnen we nóg een vloer en dus extra lading meenemen. We gebruiken zo de hele hoogte van de bak, en dat geeft voordeel. Voor de klant, omdat we ineens meer kunnen vervoeren, maar ook voor het milieu omdat de uitstoot van de vrachtwagens sterk vermindert ten opzichte van het vervoerde volume goederen. Maximaal passen er drie lagen in een bak.”
“We zijn een van de weinigen die dit kunnen aanbieden. Inmiddels hebben we voor enkele klanten ook speciale aanpassingen gemaakt. Het biedt ons een voordeel ten opzichte van de concurrentie. En er komen ook bedrijven met vragen over. Dan onderzoeken we of we ook voor hén een oplossing kunnen bedenken. Innoveren biedt voor jezelf én voor het milieu op deze manier voordelen. Zelfs bij wagens die Euro6 zijn gecertificeerd op lage uitstoot, zoals wij die hebben.”
Blankers nam enkele jaren geleden VL-Groep transport uit Oss over. “Ook dat is vernieuwend gebleken: er komen mensen met andere kennis, andere inzichten bij jouw bedrijf terecht. Dat werkt verfrissend op je organisatie, want die krijgt toch vaste gewoonten die je nu eens kunt herzien. We werken inmiddels prima samen nu.”
 
'Innoveren met duurzaamheid'