HKV Ochten: betrokken bij klanten en collega’s

HKV Ochten: betrokken bij klanten en collega’s
HKV in Ochten is groot in bedrijfskleding. Maar ook in het onderhouden en bouwen van betrokkenheid bij zijn klanten en collega’s, zegt directeur-eigenaar Dirk Jan van Beem.

HKV in Ochten is groot in bedrijfskleding. Maar ook in het onderhouden en bouwen van betrokkenheid bij zijn klanten en collega’s, zegt directeur-eigenaar Dirk Jan van Beem.
“De vestiging in Ochten telt zo’n 45 mensen. In Tilburg en Vlaardingen hebben we ook winkels. Vijf jaar geleden hebben we eens goed onderzocht wat voor bedrijf we zijn, waarom klanten bij ons kopen, en ook waarom niet. Op basis van lange interviews met onze medewerkers zijn we tot een aantal kernwaarden gekomen, die we niet alleen uitdragen, maar die ook het begin zijn van elk gesprek met een nieuwe medewerker. Kernwaarden zijn betrokkenheid en werkethiek. Betrokken bij elkaar maar ook bij de klant. Tegelijkertijd zijn het dus ook uitgangspunten in onze hr. We kijken eerst naar de persoon, we willen weten of hij of zij in het bedrijf past. Pas daarna kijken we naar de functie, je kunt immers iemand die wil en zich inzet van alles nog leren.”
Hij keek ook naar zichzelf in dat proces, met als resultaat dat hij onlangs een operationeel directeur aanstelde. ”Ik wilde weten waar ik goed in ben, wat míj gelukkig maakt. Ik heb een businesscoach ingeschakeld. Ik hou van netwerken en ondernemen, besluiten nemen vanuit je hart en wil mensen leren kennen. Bovendien, ik ben de zoon van een chauffeur, ik zit graag langs de weg. In deze positie kan ik me beter met strategische vragen voor het bedrijf bezighouden.”
HKV is niet alleen een aanzienlijke groothandel in bedrijfskleding, die overigens best wat modieus mag zijn. Het bedrijf verkoopt ook persoonlijke beschermingsmiddelen, gereedschappen, verkeersborden en wegmarkering. Daarnaast is er een afdeling die bedrijfskleding voorziet van bedrijfsnamen en -logo’s en een poot die bestelwagens, vrachtwagens en bebording voorziet van belettering, folies en reclame. De focus ligt op transport en logistiek, infrastructurele bedrijven en overheden.
“HKV is professioneel als een grote, maar de flexibiliteit, persoonlijk contact en de omgangsvormen zijn die van een klein bedrijf. We hoeven niet noodzakelijkerwijs te groeien, maar wanneer je je klanten goed helpt en verzorgt, komt die groei vanzelf. Tegelijkertijd is groei een mogelijkheid tot leveren van meer kwaliteit. Ook intern is die zorg belangrijk, het werkgeluk van de collega’s is een achterliggend doel. Intern communiceren is daar een sleutel toe. Wanneer de mensen begrijpen waaróm iets gebeurt, zijn ze beter gemotiveerd.”