Herbert Sas: de vruchten van hard werken

Herbert Sas: de vruchten van hard werken
 “We moeten in deze sector elkaar kennen en vooral samenwerken” is de stellige overtuiging van Herbert Sas, die samen met zijn echtgenote Laura het bedrijf aanstuurt waarvan de transportpoot en de boomgaard voor appels en peren de kernen vormen.
Dat laatste is geen wonder, want Herbert Sas Transport en Fruit is gespecialiseerd in vervoer van AGF en levensmiddelen. Herbert Sas heeft 45 mensen in vaste dienst, 30 trekkers, 37 trailers, en div charters. Herbert Sas heeft overigens het meest plezier aan het ondernemen. “Je wilt je bedrijf steeds mooier maken, en dat vergt constante ontwikkeling van plannen. Deels omdat je wel móet, zoals we nu bezig zijn met vernieuwen van de ICT.
In 2007 namen Laura en ik de zaak over van mijn vader en moeder daarvoor altijd samen met mijn ouders het bedrijf gerund, er reden toen drie vrachtwagens. Allebei hebben we zelf gereden, maar dat gebeurt niet echt vaak meer. Laura verzorgt zaken als het administratieve gedeelte en allerlei andere werkzaamhedenrandzaken. Ik doe eigenlijk van alles, onze eigen garage, fruitteelt bedrijf, opslag, garage en wasplaats aansturen en nog veel meer. Eigenlijk alles wat nodig is. In het weekeinde hebben we het druk omdat we ook winkels bevoorraden, we zijn zeven dagen per week 24 uur bereikbaar, het hele jaar door. Het is een weerbarstige materie: de marges in de sector zijn gering, je moet slim combineren en zorgen dat je weinig leeg terugrijdt. Dat maakt belangrijk dat je klanten en relaties hebt waar je mee kunt samenwerken. In onze branche moet je elkaar helpen, en elkaar iets gunnen. In tijden als deze zijn er daarvoor eigenlijk weinig netwerkmogelijkheden, we hopen dat we bij Logistics Valley Rivierenland onze bestaande netwerken kunnen uitbreiden. Elkaar kennen en samenwerken, daar gaat het om.”
Geen bedrijf van deze omvang is mogelijk zonder de inzet van de medewerkers. “Ze zijn het belangrijkst, zonder hen kunnen Laura en ik niets. We hebben 45 chauffeurs in dienst. Op een bepaalde manier hebben ze een gevoel bij dit bedrijf. Een mooi voorbeeld: we hoeven nooit chauffeurs te zoeken, ze komen op aanbeveling van onze eigen mensen binnen. In een bedrijf van onze omvang is de cultuur in huis belangrijk, het is anders dan in grote bedrijven, waar mensen veel meer op zichzelf zijn aangewezen. Hier ken je elkaar. We bieden iedereen aan zich te ontwikkelen, nieuwe kennis op te doen. Dat komt henzelf én het bedrijf ten goede. De techniek en de softwareontwikkelingen móet je blijven volgen. Ons bedrijf groeit gestaag door, we zien de toekomst positief tegemoet.”