Gebr. Pothuizen: een bijzonder familiebedrijf

Gebr. Pothuizen: een bijzonder familiebedrijf
Er zit nog een Pothuizen in transportbedrijf Gebr. Pothuizen in Culemborg, vertelt logistiek manager Janno van Aalst. “Rob Pothuizen (foto rechts) is directeur, zijn opa en ooms zijn de oprichters.” Portret van een familiebedrijf.

Van Aalst begon 32 jaar geleden bij Gebr. Pothuizen. “Eerst opgeleid tot bijrijder, later werd ik chauffeur. Ik had af en toe commentaar op de gang van zaken hier, totdat de eigenaars zeiden: als je het zoveel beter weet, kan je het misschien zelf doen. Vandaar dat ik nu de operatie mede leid.” Zijn lange staat van dienst is typisch voor het bedrijf, vertelt Van Aalst. “Het heeft te maken met de schaal en de aard van de onderneming, we hebben 37 auto’s, veelal bakwagens, maar ook combi’s en trailers. We zijn een team van 48 mensen die elkaar bij de voornaam kennen, elke week op vrijdag wat samen drinken en in huis zijn opgeleid. Voor de formele scholing werken we samen met STL. Dienstverbanden hier zijn lang. Ik zit al 32 jaar samen met mijn collega Rini Pothuizen op kantoor en we doen dit dagelijks met veel plezier.”
Gebr. Pothuizen doet het goed, stelt Van Aalst. “Je moet doen wat anderen niet kunnen, vracht van A naar B brengen kan iedereen, daar zit geen goede marge op. Wij hebben ons dan ook gespecialiseerd in meubeltransport. Van fabrikanten naar winkels bijvoorbeeld. Wij distribueren wat hier wordt aangeleverd. Maar we leveren ook bij mensen thuis af en monteren meubels ter plekke. Dat vraagt een apart soort vaardigheid, en ook een goede fysiek.”

Maar niet alleen dat aspect telt wanneer Van Aalst nieuwe mensen aanneemt. “De chauffeurs zijn ook ons visitekaartje, bij onze klanten telt ook een net voorkomen mee. Zoals gezegd, we leiden zelf onze mensen op. Iemand kan hier beginnen op een busje en doorgroeien naar een truck en Code95. Daar helpen we ze bij, het is geen eenvoudig vak. Tegelijkertijd schept dat een band met het bedrijf. Daarom is het hier ook gezellig werken, er is geen hiërarchie, al is wel duidelijk wie de beslissingen neemt die genomen moeten worden.”   

Ook projectinrichters, van winkels of kantoren, weten de expertise van de mensen van Gebr. Pothuizen te vinden. “We werken veel voor Ahrend Gispen, ik denk dat wel veertig procent van ons werk van die opdrachtgever komt. Dat betekent ook internationaal rijden,.” In Nederland rijdt Gebr. Pothuizen met vaste schema’s op vaste afleverdagen. “Daar stellen ook de klanten prijs op.”

Gebr. Pothuizen is niet echt uit op groei, vertelt hij. “Zouden we groter worden, dan verandert er veel in een bedrijf als dit. Dit is goed te overzien, je kent elkaar, we willen niet anders.” Wat niet wil zeggen dat er helemaal geen veranderingen zijn. “In de projectinrichting verzorgen we veel transport van gebruikte meubels. Die worden dan voorzien van nieuwe bureaubladen en we brengen ze weer weg. Het hergebruik is groeiende, we doen dit al twee jaar en hergebruik neemt grote vormen aan. Daarnaast zijn we begonnen met distributie van goederen voor de zorg, verzorgingshuizen bijvoorbeeld. Daarvoor komen de orders eind van de ochtend binnen, juist op het moment dat het in het warehouse even niet druk is. De medewerkers maken die orders klaar en ’s middags gaat de bestelling naar de klanten.”