‘Alles aan transport vind ik mooi’

‘Alles aan transport vind ik mooi’
BMD Transportservice betrekt een nieuwe hal van ruim 10.000 vierkante meter aan De Prinsenhof in Tiel. Bert van Maurik is eigenaar. “Ondernemen moet je niet half doen.”
Het bedrijf begon simpel: één man, Bert zelf, en een gebruikte bestelwagen, overgebleven uit de verkoop van het leesportefeuillebedrijf van zijn vader. Nu werken er ruim veertig mensen in het transportbedrijf, waar echtgenote Manon de administratie uitvoert, Bert’s vader Henk nog dagelijks rijdt en broer Wim de planning doet. Het is hoogseizoen, zo vlak voor de feestdagen, maar Bert en Manon zijn in de nieuwe hal, waar juist de rekken worden opgebouwd door een technische ploeg. “Zo zie je wat je kan overkomen wanneer je in 2002 in een oude bus pakketten begint te bezorgen. Binnen zeven jaar hadden mijn broer en ik dertig man in dienst. En toen werd het crisis en hadden we ineens niets meer. We zijn samen doorgegaan. Met succes, dit jaar plussen we honderd procent aan omzet. Daar staan overigens veel investeringen tegenover, we brengen zeven locaties, de hoofdvestiging is in Beusichem, samen hier in Tiel. We merkten dat we teveel ritten tussen locaties moesten doen en aan efficiency kunnen winnen door alles op één plek te bundelen. En op efficiency, ook in de ritten, moet je je marge verdienen.  We hebben nu ook echt ruimte voor opslag en ook voor de repacking van artikelen voor klanten. Een van de nieuwste opdrachtgevers bijvoorbeeld vertrouwt ons 4000 leveringen in de maand toe.  Dat is een behoorlijke sprong wanneer je er normaal 2000 in de week doet.”
BMD bezorgt grote pakketten met wagens van passende grootte. “Wij komen waar de grote vrachtwagens niet kunnen komen, zeker in de grote steden. Daarnaast rijden we veel met meubels en verlichting, bezorgen fietsen, maar we rijden ook voor Nedcargo en Vonk & Co en bevoorraden supermarkten. Dimass is een belangrijke partner, dat bedrijf heeft een kwart van onze aandelen gekocht. De operatie breidt komend jaar dan ook uit, want Dimass bouwt momenteel een nieuw DC in Haelen in Limburg. Handig, want we rijden ook veel op België. Van Dimass Door Delivery krijg ik in deze expansiefase goed advies, heel welkom. Zij zijn immers groter en bestaan langer.”
Van Maurik noemt de eigenschappen waardoor klanten voor hem kiezen. “Er zijn bij ons heel korte lijnen, en we halen vracht snel op en leveren hem snel. Die snelheid en betrouwbaarheid zijn onze sterke punten. Kijk, in de logistiek zijn de marges flinterdun, en we hebben allemaal ongeveer dezelfde kosten. Dus je moet het hebben van wat je extra kunt doen voor je klant.” 
Hij geniet van deze fase. “Zeker, een bedrijf bouwen geeft verantwoordelijkheid en druk, maar het brengt ook veel voldoening. Het is spannend, maar je krijgt er mooie dingen voor terug. Transport is mijn passie, ik vind alles eraan mooi. Ik heb immers ook alles zelf gedaan: koerierswerk, distributie. Je ontdekt steeds weer nieuwe aspecten.Ik wil het voor de klanten gewoon goed regelen en op de achtergrond hebben we natuurlijk een behoorlijk geautomatiseerd systeem. Het is een inspannend bestaan, maar áls je onderneemt, moet je niet hálf ondernemen. Dat zei mijn vader altijd al.”