Zaltbommelse bedrijven richting energieneutraal

Zaltbommelse bedrijven richting energieneutraal
De Zaltbommelse bedrijventerreinen zijn op weg naar energieneutraal opereren, vertelt voorzitter Zoltan Hunor van de energiecoöperatie die 280 ondernemers gezamenlijk hebben opgericht.

“Formeel heten we Coöperatie Duurzame Bedrijventerreinen Zaltbommel”, aldus Hunor. “We hebben die in 2018 al opgericht. Alle bedrijven van De Wildeman en De Ooijk, Veilingweg, Van Voordenpark en De Waluwe, doen mee. De laatste vier werken samen onder de vlag van de Stichting Ondernemersfonds Bedrijventerreinen Zaltbommel (SOBZ).” Het bedrijvenpark De Wildeman heeft een eigen ondernemersvereniging.
“We werken projectmatig en konden onlangs ons eerste project afronden: op de retentievijver van De Wildeman naast Mainfreight drijven nu 5.000 zonnepanelen, het eerste drijvende park in Zuid-Nederland. De stroom gaat vooralsnog het net van Liander op, de overeenkomst voor de toegang tot het net daarvooris al bijna vier jaar oud. We hebben op het bedrijventerrein nog twee zonneparken, met 3 megawatt en 7 megawatt opbrengst. Bijelkaar voorzien we onze ondernemingen met 13 tot 14 megawatt nu al voor 8 tot 10 procent van de totale afname van duurzame energie.”

De projecten worden met geld van derden, banken, gefinancierd. De coöperatie koopt ook voor de ondernemers samen de overige benodigde energie in en werkt ondermeer aan de uitbreiding van het al aanwezige warmtenet voor verwarming van bedrijfshallen. “Bovendien werken we aan de uitbreiding van het aantal zonnepanelen op de daken van bedrijfshallen. We laten de constructie beoordelen, op sommige daken kun je meer kwijt, op andere minder. Overbodige stroom moeten we in batterijen opslaan voor later gebruik, of wanneer de panelen niet voldoende opbrengst hebben bij minder zonnig weer. Ook wij hebben te maken met een vol stroomnet, zodat we de productie zo veel mogelijk bij de eigen ondernemers willen afzetten.”

Hunor meldt dat de coöperatie ook bezig is met het realiseren van een laadplein waar bouwwerktuigen, trucks en vrachtwagens die op stroom draaien kunnen worden geladen. “Maar dat is een pril project, we moeten eerst toestemming van de gemeente Zaltbommel krijgen.” Hunor heeft er vertrouwen in: gemeente Zaltbommel is een enthousiaste partner en financiert deels de organisatiekosten van de ondernemersverenigingen.