We zijn een logistieke hotspot

We zijn een logistieke hotspot

Logistieke ontwikkelingen

Tjeerd Middelkoop, september 2017

 

Kijk eens om je heen: goede wegen, rivieren in overvloed, volop spoor. Deze regio heeft een ideale infrastructuur. We zijn een logistieke hotspot! En dat moeten we van de daken schreeuwen.

Helaas heeft de logistieke sector een slecht imago. Stinkende vrachtwagens, files, grote magazijnen in natuurgebieden. Iedereen in de sector wil aan dit imago een einde maken, maar hoe ga je als klein transportbedrijf of logistieke onderneming om met uitdagingen als Zero Emission of data-analyse? Niet dus. Daarvoor ontbreekt je simpelweg de tijd, de mankracht en het geld. En toch zijn het ontwikkelingen waar je een enorm voordeel mee kunt behalen.

Uitdagingen

Logistics Valley helpt Gelderse bedrijven om logistieke uitdagingen samen aan te gaan. Het is een netwerk van bedrijven die elkaar helpen om vraagstukken te inventariseren en op te lossen. Geen ‘bitterballenclub’, maar de handen uit de mouwen. Want samen maken we transportinnovatie wél mogelijk. Als we vrachten bundelen en via het spoor of het water vervoeren, besparen we enorm op CO2-uitstoot. Een andere innovatie die we onderzoeken: rijden op waterstof. In Duiven staat een verbrandingsoven die voldoende waterstof kan produceren om alle 700 vrachtwagens die dagelijks uit De Liemers vertrekken vol te tanken.

 

Logistiek ecosysteem

De weg naar Europa loopt via onze regio. We zijn een logistieke hotspot! Helaas hebben ze dat in Den Haag nog niet altijd in de gaten. Er wordt volop geïnvesteerd in doorstroming van de Randstad. Maar men vergeet dat hier 12% van de arbeidsmarkt werkt in de logistiek. The Economic Board helpt ons om dat uit te dragen. Als we de overheid en onderwijsinstellingen bij onze dilemma’s betrekken, ontstaat een logistiek ecosysteem.