Vrouwen op de truck: meer dan welkom

Vrouwen op de truck: meer dan welkom
“Mijn ouders hadden een transportbedrijf, dus ik weet niet beter dan dat ik onderweg ben. Al sinds mijn zesde ging ik mee”, Mirjam van der Putten rijdt sinds een paar maanden voor Odin in Geldermalsen.
“Ik heb dus de achtergrond van een transportbedrijf en toen op de Lingeborgh, mijn middelbare school, een keer transport en logistiek voorbij kwam, wist ik het zeker. Dat ga ik ook doen. Het is een stoer vak, en ik vind dat meisjes het in elk geval een keer moeten overwegen. Het is heerlijk, je bent vrij, onderweg, soms kan het ook zwaar zijn, zoals die keer dat ik meubels reed en mee moest helpen sjouwen. Maar over het algemeen is het best te doen voor vrouwen. We gebruiken bij Odin voornamelijk rolcontainers wanneer we uitladen, dus dat geeft geen problemen. De mannen in dit beroep zijn aardig, al denken ze wel dat ze het vaak beter weten. Vrouwen zijn in dit vak meer dan welkom.”
“Ik wilde dus chauffeur worden, had mijn gewone B-rijbewijs al en heb veel gesolliciteerd. Maar vaak werd ik afgewezen, ze wilden geen vrouw. Toen kon ik, augustus vorig jaar, bij Odin terecht als bijrijder. Bij hen heb ik mijn opleiding verder afgemaakt, vanaf oktober kon ik zelf gaan rijden, toen had ik mijn rijbewijs C en E. De zogeheten Code 95 heb ik gehaald tijdens mijn opleiding chauffeur wegvervoer op ROC Rivor. Dat is een specifieke beroepsopleiding, een dag in week school en de rest van de week werken. Zonder de pas van Code 95 mag je geen transport rijden. Nu ben ik in vaste dienst.
Het is heerlijk dat je de kans krijgt, ik geniet van de vrijheid die je hebt onderweg. Natuurlijk krijg je een lijst mee van adressen, maar je eigen inzicht telt ook mee. En ik ben een aanpakker, ben graag bezig. Sta je stevig in je schoenen, geef het dan een kans.”
 
Op 2 april is het Girls Day: meisjes maken kennis met allerlei technische beroepen. In het rivierengebied kunnen bedrijven zich melden om hen te ontvangen en het bedrijf te tonen bij www.vhto.nl.