‘Order of bestelformulier technisch hoogstandje’

‘Order of bestelformulier technisch hoogstandje’
Jan Stelloo uit Tiel is 74. Hij werkt bij logistiek bedrijf King Zorgt op Medel , waar hij het eigen systeem van het bedrijf laat praten met de bestel, factureer- en transportsystemen van de klanten in zorg en bij de overheid.

In de logistiek vind je allerlei werk, en IT is daarin geen uitzondering. King Zorgt, partner van Logistics Valley Rivierenland, is blij met hem, heeft hij gemerkt: “Ik heb er echt gesolliciteerd, na dertig jaar bij General Electric en daarna consultancywerk in de IT. De leeftijd was geen bezwaar. Sterker nog, in mijn werkveld, de uitwisseling van gegevens tussen allerlei systemen mogelijk maken, zijn de meeste specialisten al wat ouder. En bij mij was de leeftijd geen onderwerp van gesprek toen ik een eerste gesprek had.”
Klanten, transporteurs en King gebruiken allemaal andere systemen, die intern vaak ook verknoopt zijn. “Je ziet het niet, maar een juist bestelformulier versturen en de order gereedmaken is eigenlijk een technisch hoogstandje. En vervolgens moet King ook nog de juiste factuur terug kunnen sturen, zodat het systeem van de klant dat kan lezen. Het transport en de vrachtbrieven daarvoor is ook zo’n knooppunt. In veel gevallen kom je dan op aanpassingen die de klant of de transporteur moet doen. Want er zitten tussen bestelling en factuur vaak wel een stuk of vijf partijen. En vooral bij medische goederen luistert het allemaal extra nauw.

Ik ben ook wel eens onderweg naar klanten om te zien wat en hoe er bij een vastloper was bijvoorbeeld. Dan komt je ervaring je goed van pas. Ik laat ze vertellen wat er is gedaan of is gebeurd. Wanneer een partij stap voor stap het proces doorloopt, zie je ze vaak zelf achter de oorzaak van een probleem komen.”

En je moet geduld hebben, soms lopen projecten niet snel genoeg. “Dat heb je op mijn leeftijd wel. Je kunt klanten blij maken, en intern bij King kan ik mijn ei kwijt door jongere collega’s te begeleiden en van raad te voorzien. Maar het meest word ik door het werkveld getriggerd. Je ziet er voortdurend technologische vernieuwingen. Ook het samenwerken doet me goed, net als het afronden van projecten. Je moet af en toe wat humor inzetten, heb ik gemerkt, dat lost spanningen op. Ik ben fanatiek in mijn werk, maar privé eigenlijk erg conflictmijdend. Als het goed is, kun je in een werkomgeving kritisch zijn, en bij King is dat zo. Echt een fijn bedrijf, dat met dienend leiderschap goed omgaat. Goed is voor alle medewerkers.”

Hij werkt vier dagen per week. “Mijn kinderen zeggen wel eens: kan het niet wat minder. Daar denk ik nu over na.” En met een twinkeling in de ogen: “Op het personeelsfeest van King ben ik Sinterklaas, ik ben immers de oudste.”