Ook voor het mkb: data analyse logistiek

Ook voor het mkb: data analyse logistiek
Onderzoek van allerlei data binnen een logistiek bedrijf kan leiden tot betere bedrijfsprestaties en beslissingen die sneller en accurater worden genomen. De HAN onderzoekt voor bedrijven wat ze kunnen met dit digitaal data- onderzoek. Gratis.
Dat onderzoek en die bedrijfsdata worden echter voornamelijk nog door grotere bedrijven gebruikt. Ook mkb-bedrijven hebben echter kansen, zegt Sjoerd Wensink, projectleider Data Analyse Competenties (DAC): “Met de grotere beschikbaarheid van data ontstaan kansen. Maar datagebruik is nog weinig bekend. Bovendien ontbreekt het ondernemers vaak aan mogelijkheden, kennis en capaciteit, om actief met data aan de slag te gaan. Het creëren van een data-gedreven organisatie wordt door mkb’ers gezien als een brug te ver. De stap om te ontwikkelen op het gebied van data wordt als groot ervaren, waar ondernemers wel over nadenken, maar niet aan beginnen.”
 

Cruciaal

 
“Echter, de noodzaak om met data aan de slag te gaan, wordt steeds crucialer. Om de concurrentie bij te benen, en liefst een stap voor te zijn, is het belangrijk om snel en accuraat te kunnen reageren. Inzicht in de organisatieprestatie onderbouwd door feiten, en actief datagebruik om betere beslissingen te kunnen nemen, is essentieel”. De start bestaat uit een zogeheten ‘maturity scan’: is het bedrijf er aan toe en genereert het voldoende gegevens om mee te werken? Een student van de HAN voert die scan uit. Ook weer gratis.
 

Netwerk

 
Daarna kan het bedrijf een medewerker laten aansluiten bij het DAC-netwerk, gedurende tien dagdelen per jaar. De deelname op zich is kosteloos. Een van die deelnemers is Joost de Raef, ‘logistics support employee’ in het EDC van Also International in Wijchen. De grootste distributeur van printing supplies in Europa. Hij ziet vooral praktische voordelen.
“Ik ben op verkenning gestuurd om deel te nemen aan de Netwerk DAC course omdat we ons verder willen verbeteren in het gebruik van data. Ook wil onze organisatie steeds meer gebruik gaan maken van het programma Power BI en kennis over dit programma willen we ook graag in eigen beheer hebben in ons EDC. Tijdens de course wil ik een dashboard maken in Power Bi waardoor het voor ons eenvoudiger moet worden om vergelijkingen te maken tussen gemaakte pickfouten en eventuele afwijkingen op onze voorraad.
Een vergelijking waarvoor we nu nog op meerdere plekken data uit ons systeem moeten halen en moeten combineren is dadelijk in het dashboard snel inzichtelijk en altijd up to date.”
“Wat me erg bevalt aan de Netwerk DAC course is de dialoog met de andere deelnemers. Er is continu een zeer open gesprek gaande waar iedereen zijn ervaringen, kennis, maar ook uitdagingen en vragen deelt met de groep. Je kan eigenlijk altijd wel rekenen op goed onderbouwde feedback en vanuit mijn eigen ervaring probeer ik daar ook zo goed mogelijk iets aan bij te dragen.”
Contact: Sjoerd.Wensink@han.nl  06 54 32 85 24