Wat ik zo mooi vind van deze sector: Ze staan zo open tegenover het onderwijs

Wat ik zo mooi vind van deze sector: Ze staan zo open tegenover het onderwijs
ROC Nijmegen en Logistics Valley hebben al een historie samen, en hij gaat door. Folkert Potze, directeur techniek van ROC, en de afgelopen twee jaar bestuurslid- penningmeester, doet een stapje terug. Collega Kees Jan van Duijvenvoorde, manager logistieke opleidingen, zal namens het ROC Nijmegen zitting nemen in het bestuur. De rol van penningmeester is overgenomen door bestuurslid Arnout van der Maas, Manager Logistics bij Also International.

Potze: “Al sinds de oprichting van het Logistiek Expertise Centrum Nijmegen -de voorloper van Logistics Valley- hebben wij als ROC deel uitgemaakt van deze club, samen met vertegenwoordigers van bedrijven en gemeenten, en de HAN. Toen het een stichting werd, nam ik de financiën op me omdat een aantal projecten al eerder liep, en er iemand die daar vanaf wist deze netjes moest afhechten. Maar het is niet alleen werk, ik vind het ook een heel interessante club mensen.”
Er wordt aan de scholen getrokken om mensen in de logistiek te krijgen, vertelt hij. “Er was een tijd dat alleen techniek- en zorgmedewerkers schaars waren. De logistiek is daar nu bij gekomen. Je ziet de gekste dingen gebeuren; er worden mensen overgehaald te komen werken terwijl zij hun opleiding nog niet hebben afgerond, er wordt met geld gezwaaid. Ondernemers kennen onze studenten van hun stages. Zij weten wanneer ze van de beroepsopleiding kunnen overstappen naar de begeleide leerweg en bieden ze een baan aan. Soms is dat jammer, hadden wij ze graag nog even gehouden; laten ze de studenten toch de gelegenheid bieden hun scholing af te maken.”  Het is niet alleen de techniek of kennis over werken in een warehouse dat het ROC overbrengt. “Er zijn zo veel verschillende functies, zoals die van planner. Of de ict-kant. Wij voorzien daar allemaal in.”

Kees-Jan heeft inmiddels al wat logistieke ondernemers ontmoet. “Je woont wat bijeenkomsten bij, en wat ik zo mooi vind van deze sector: Ze staan zo open tegenover het onderwijs! Ik heb in korte tijd drie bedrijven bezocht, op uitnodiging. Ik verwacht dat we een vruchtbare samenwerking tegemoet gaan, waarin ondernemers en onderwijs zich inzetten om nieuwe instroom voor de logistiek te realiseren.”

Beiden zien ze ook dat bedrijven zelf opleidingen gaan opzetten. Potze: “Prima hoor, maar we willen ook daarin meewerken. En dat kan. Logistiek onderscheidt zich van andere bedrijfstakken doordat samenwerken er heel gewoon is. Dat merk je, bijvoorbeeld in het draaien van projecten als de Logistieke Roadshow. Ik blijf de sector volgen, met net zoveel belangstelling als Kees-Jan dat doet.”