MKB logistiek leert samen met de HAN

MKB logistiek leert samen met de HAN
Ieder bedrijf, ieder systeem genereert data. Daar kun je meer mee dan de administratie bijhouden. De leergemeenschap Netwerk DAC van de HAN, Lectoraat Logistiek en Allianties helpt daarbij. Vooral het MKB. Gratis.

"Grote bedrijven gebruiken die data en werken ermee om slimmer en efficiënter bedrijfsprocessen vorm te geven. Daar hebben ze vaak eigen mensen voor. Het MKB heeft meestal geen eigen business-analyst in dienst, en management heeft het druk. De HAN kan dan helpen, zodat ondernemers niet allemaal het wiel zelf hoeven uitvinden”, zegt Hans van Poppel, onderzoeker aan de HAN en coördinator van het Netwerk DAC (Data Analyse Competenties). Momenteel wordt de zesde ronde van het programma afgerond.
Veel bedrijven gingen al naar de HAN voor de expertsessies, masterclasses en netwerkbijeenkomsten waarop met vakgenoten uitdagingen en oplossingen worden doorgenomen. “Dan kan, je hoeft niet per se samen met studenten een project aan te gaan. Dankzij financiering door Provincie Gelderland is het programma gratis waarbij je in vijf maanden 10 bijeenkomsten van een ochtend kunt bijwonen. Wil je daarbij een student in je bedrijf aan de slag hebben, dan kan dat ook, de stagevergoeding is 350 euro per maand. Zo’n student kijkt kritisch naar de vraag van het bedrijf, kijkt de data, spoort op wat er nog meer nodig is en levert zo bouwstenen voor een oplossing. We hebben liefst dat bedrijven samen met ons leren .”

Een eenvoudig voorbeeld: “Een deelnemend bedrijf laat elders houten deuren en aanverwante onderdelen produceren, slaat ze op in een warehouse en verkoopt ze aan bouwmarkten. Dat lijkt eenvoudig, maar met een veelheid aan maatvoeringen, kwaliteiten, kleuren en onderdelen wordt dat al snel bijzonder complex. De ondernemer kwam bij ons met de vraag, hoe het warehouse zo slim mogelijk in te richten? Soms heb je als bedrijf de tijd niet om dat uit te vogelen. Of er is een andere reden. Wij hebben een Logistiekstudent kunnen koppelen om die vraag onder de loep te nemen.” Van Poppel beseft dat het tijdsbeslag voor meedoen een probleem kan zijn. “Maar je kunt ook meedoen door praktijkgevallen te komen vertellen tijdens de DAC-café, waar professionals, studenten en experts voor worden uitgenodigd.”

“Wanneer een professional aan DAC wil meedoen, kijken we welke informatie hij nodig heeft. Sommigen komen met een specifieke vraag en anderen komen om zich te laten inspireren. Heel specifieke technieken leren we ze niet, maar we kijken wel met de groep hoe anderen een vraag met betrekking tot het slim gebruiken van data aanpakken, wie ervaring heeft met een soortgelijke vraag en wat valkuilen zijn. Door te delen kun je snel kennis vermenigvuldigen. Wat de data betreft kan de ondernemer zelf bepalen wat hij wil delen. Binnen deze leergemeenschap gaat het immers niet om de data, maar hoe je die kunt gebruiken. Overigens is er over de plek van de bijeenkomsten altijd gesprek mogelijk. Het kan in een HAN-hub, zoals er een in Tiel komt. Maar ook bij een bedrijf voor een bezoek en een kijkje in de praktijk.”

Wie interesse heeft om deel te nemen aan Netwerk DAC, kan zich wenden tot Hans van Poppel, te bereiken op 0655291001