Mbo-ers houden economie draaiend

Mbo-ers houden economie draaiend

Opleiding en stage

Adrie Pol, coördinator van de opleidingen Ondernemerschap en Dienstverlening -en logistiek- bij ROC Rivor, is optimistisch over de toekomst van zijn studenten. “Het zijn de mbo-ers die tijdens de coronacrisis de economie draaiend hebben gehouden. Het beroepsperspectief is erg goed.”
Wat onverlet laat dat ook het ROC de bakens een beetje moet verzetten. “We gaan in het nieuwe schooljaar gewoon van start met opleidingen Transport en Logistiek,  op alle niveaus. De aanmeldingen zijn aanvankelijk wat achtergebleven, deelnemers en ouders wachtten even af. Mogelijk omdat de aanmelding zelf met een maand was verlengd naar 1 mei, en dat merkten we ook. Maar het ziet er nu echt beter uit.”
 

Stageplekken

De stages voor zijn studenten vergen wat hoofdbrekens. “De al afgesproken stages bij bedrijven in de logistiek, en dat betreft bijvoorbeeld óók IT en managementondersteuning, hebben we verplaatst naar na de vakantie. Er zijn natuurlijk weer nieuwe stageplekken nodig, daar doen de docenten die de beroepspraktijkvorming begeleiden hun best voor, ze hebben veel contact met ondernemers. Die realiseren zich dat ze belang hebben bij stagiaires, het zijn hun toekomstige medewerkers. Maar net zoals wij leren omgaan met de nieuwe voorschriften wat betreft afstand en contact, is dat ook nog een vraag voor veel ondernemingen. Maar die lossen dat op, de afgelopen maanden hebben dat bewezen.”
“Dus ja, we hebben goede perspectieven in transport en logistiek, management support en IT, deze mensen zijn hard nodig. Maar we moeten allemaal even zoeken naar oplossingen, ook voor stages, waar we dus een beroep op de ondernemers voor doen. Al hun mensen hebben de economie overeind gehouden, net als de mbo-ers in de zorg of de supermarkten natuurlijk, we moeten nu aan de toekomst denken.”
 

ROC Rivor

ROC Rivor hanteert voor aanmelding van studenten momenteel iets soepeler termijnen. “Er komen veel vragen om informatie binnen, het ziet er goed uit, al was het even té rustig op dat vlak. We zijn ons allen aan het voorbereiden op een normaler verloop van de opleidingen dan in de afgelopen maanden, al is dat we een nog wat onbekend nieuw normaal.”