Kansen voor Water: het alternatief

Kansen voor Water: het alternatief
Kansen voor Water is het nieuwe initiatief van Logistics Valley: vervoerders en verladers bewuster maken van vervoer per schip, als deelalternatief voor de vrachtwagen. Binnen het werkgebied van Logistics Valley zijn er immers containerterminals in Tiel, Doesburg en Nijmegen.
Logistics Valley wil ondernemers een objectief en onafhankelijk afwegingskader voor de zogeheten modal shift presenteren door onder meer bij die logistiek dienstverleners een scan aan te bieden, uitgevoerd door studenten van de HAN. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het programma NewWays van Provincie Gelderland, dat vervoer per schip en spoor promoot. Bovendien worden de Gelderse terminals gepresenteerd in een brochure.
Etienne Morriën is directeur van drie containerterminals in Utrecht, Tiel en Lelystad, onderdeel van de Theo Pouw Groep. “Vervoer over water is een goed alternatief voor wegvervoer. Om niet voor eigen parochie te prediken is dit project voor ons als terminal-exploitanten een uitgelezen kans om een neutraal en onderbouwd verhaal te vertellen.
Echter, een feit is, dat vervoer per schip vanaf Rotterdam of Duisburg bij veel logistiek dienstverleners niet op de radar komt. Sommigen weten niet van het bestaan van de containerterminals in de regio. Ik vind het dus goed dat er onafhankelijke informatie beschikbaar komt.”
 
“Vervoer per binnenschip van je container betekent dat hij snel uit de haven weg is, en dat hij vlakbij je bedrijf klaarstaat, op afroep als je wilt. En de terminal heeft ook de status van douanegebied, zodat je niet op die behandeling in de haven hoeft te wachten. Die voordelen willen we benadrukken, want het prijsverschil is niet groot. En het scheelt drukte op de weg.
Wanneer je de HAN een scan laat uitvoeren, er wordt met een bestaand programma gewerkt, blijft de informatie neutraal. Ik vind het een prima manier om ons product aan te bieden. In de voorbereiding zitten de drie Gelderse terminals aan tafel. Niet als concurrent maar als ambassadeurs voor de binnenvaart in de regio Gelderland.”
 
“Wat we hiermee willen bereiken, is het product binnenvaart promoten, zodat de klant erover kan gaan nadenken op basis van objectieve gegevens. Is de interesse gewekt, dan staan wij als terminals voor hem klaar, maar dat is niet de eerste stap. We kunnen op dat moment ook vertellen over andere diensten die we op onze terminals aanbieden. Zoals be-, en ontgassen van containers, opslag, of de depotfunctie voor rederijen. En natuurlijk de extra toegevoegde waarde: containers filevrij en milieuvriendelijk aan- en afvoeren naar de haven Rotterdam.”