Heftruckchauffeur vergrijst in hoog tempo

Heftruckchauffeur vergrijst in hoog tempo
De gemiddelde leeftijd van heftruckchauffeurs in Nederland is ruim 50 jaar. Dat blijkt uit het derde Nationaal Onderzoek Heftruckchauffeurs van BLOM opleidingen in Wijchen. De peiling onder 1351 heftruckchauffeurs toont aan dat het bestand heftruckchauffeurs in hoog tempo vergrijst. Voor bedrijven die maatregelen willen nemen tegen de vergrijzing, liggen met name kansen op het vrouwelijke deel van de arbeidsmarkt.
Meer focus op een vrouwelijke heftruckchauffeurs is daarom één van de drie actiepunten die BLOM opleidingen heeft geformuleerd. Tijdens de vorige editie van het Nationaal Onderzoek Heftruckchauffeurs in 2018 was de gemiddelde leeftijd nog maar 44 jaar.
Veilig en schadevrij rijden blijft een punt van aandacht, geven de bevraagde heftruckchauffeurs aan. Circa 14 procent van hen ziet minstens eens per week een collega tegen een stelling aanrijden, bijna 10 procent ziet met grote regelmaat collega’s lading verliezen.
Blom leverde bij het onderzoek in de logistieke sector meteen drie aanbevelingen:
  • Focus op vrouwelijke heftruckchauffeurs. Intern transport is wel degelijk een interessante sector voor vrouwen, maar het aantal vrouwelijke heftruckchauffeurs daalt.
  • Investeer in het middenkader. Veel heftruckchauffeurs voelen zich niet serieus genomen en krijgen niet of nauwelijks waardering voor hun werk. De huidige tijd vraagt om leidinggevenden met goede communicatieve vaardigheden die weten hoe ze een team van betrokken, gemotiveerde heftruckchauffeurs moeten opzetten.
  • Investeer in heftruckchauffeurs. Wie zich wil verzekeren van voldoende heftruckchauffeurs, zal moeten investeren. Dat betekent ook, een passend salaris bieden. Investeren betekent ook tijd en energie steken in de competenties van heftruckchauffeurs en hun materieel