Gelderse containerterminals vormen transportnetwerk

Gelderse containerterminals vormen transportnetwerk
De drie Gelderse containerterminals in Tiel, Nijmegen en Doesburg werken voortaan samen: ze combineren vracht op binnenschepen wanneer dat in het voordeel is van de verlader.
Tegelijkertijd biedt de HAN een bedrijfsscan voor logistieke bedrijven aan, waarmee een ondernemer in enkele uren weet of vervoer over water voor hem een goede optie is.
De scan door studenten van de HAN is gratis, de bedrijvenmakelaars in de drie regio’s van Logistics Valley vormen het contactpunt, in Rivierenland is dat Elise Gerritsen: elise@logisticsvalley-rivierenland.nl. Is de scan gereed, dan vormt ook een rondleiding op een van de terminals de start voor zakelijke contacten.
Onder de vlag Kansen Voor Water zorgen de containerterminals, met hulp van Provincie Gelderland, dat deze manier van transport beter bekend wordt en kan bijdragen aan zowel vermindering van de drukte op de Gelderse snelwegen als een groenere manier van vervoeren. De terminals experimenteren met elektrische aandrijving van binnenschepen en alternatieve brandstoffen als LNG. Alle drie de terminals garanderen vervoer: ze liggen aan water dat ook bij lage waterstanden bevaarbaar blijft. Op de terminals, die 24-7 zijn geopend worden weg, water en spoor gecombineerd, en zijn containers op afroep of per lijndienst beschikbaar.
Door de samenwerking wordt vervoer per binnenschip vanuit en naar Gelderland robuuster, stellen de managers van de terminals: ze bieden vaste en betrouwbare afvaarten naar knoppunten als Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en Duisburg. Daar eindigt overigens de Nieuwe Zijderoute, de spoorverbinding met China.