Filedruk A2 wordt permanent

Filedruk A2 wordt permanent

Tijd voor actie transportsector

Tjeerd Middelkoop

'De A2 heeft tegen 2030 een permanente file als we niets doen. De provincie Gelderland heeft mij, oud- transportondernemer Tjeerd Middelkoop, aangesteld als logistiek makelaar A2 om samen met ondernemers slimme oplossingen te bedenken, vooruitlopend op maatregelen als verbreding van de snelweg en een tweede brug over de Maas bij Kerkdriel.
Niets doen is geen optie, mijn opdracht behelst het vinden van quick wins, samen met de ondernemers in transport, logistiek, bouw en daaraan gerelateerde bedrijven. Want door samenwerken kunnen we dingen bedenken die je anders niet te binnen schieten. Iedereen is druk met zijn bedrijf en heeft geen tijd of energie om ook nog eens als een helikopter boven het probleem te gaan hangen. Dat is waar ik kan helpen. Ik merk ook dat de files al als een gegeven worden gezien, dat er een soort van acceptatie groeit. Dat maakt nieuwe ideeën nodig.
Mijn achtergrond is in het transport, ik heb dezelfde pragmatische kijk op de sector. Daarom wil ik met de ondernemers aan tafel en praten over zaken als het bundelen van verladingsstromen, andere rijtijden of slimme digitale tools voor de planning van ritten die al bestaan.

De wagens komen bijna onbewust in de file terecht. Zeker, iedereen weet wanneer het druk is en wanneer niet en ontwijkt die momenten. Dat levert weer andere drukte op. Misschien kun je door een consortium te vormen slimmer laden en rijden. Of kan ik bemiddelen tussen vervoerders en afnemers om andere tijden van laden en lossen mogelijk te maken. Je kunt ook data delen en daarmee aan de slag gaan; gemeenten, Rijk en provincies willen die data al beschikbaar stellen. Mij nu inzetten als logistiek makelaar bleek op de expert-sessie die vorig jaar in de regio is gehouden een van de mogelijkheden om de huidige filedruk aan te pakken en wordt dus nu concreet gemaakt.

Over die verscheidenheid aan opties gaan de gesprekken met ondernemers. Ik weet zeker dat die gesprekken binnen korte termijn resultaat voor ze gaan opleveren. En niet alleen voor morgen, maar ook voor over twee jaar. Natuurlijk weet ik ook niet alles, dus kan ik die ideeën het beste aan de experts voorleggen: de ondernemers. De eerste reacties zijn al enthousiast. Ik ga bij hen allemaal op bezoek, langs en in de buurt van de A2, maar wie wil mag me uiteraard belllen of mailen.'

Tjeerd Middelkoop  ☎ 0629030080
E-mail