Column Gert-Jan Willems, augustus-september 2022

Column Gert-Jan Willems, augustus-september 2022
Vakantie
 
De logistieke sector staat enorm onder druk. Er is een chronisch tekort aan personeel in welke functie en rol dan ook, en dan is er ook nog de vakantie periode. Allemaal in juli en augustus. Want ja, dan zijn er de schoolvakanties. Allemaal in de rij op Schiphol, vluchten die zo maar worden geannuleerd. Hotels overgeboekt. En de werkgever die met dit personeelstekort nog meer extra personeel nodig heeft om te voldoen aan de vraag. Kortom ieder jaar weer opnieuw. De vakantiemaanden juli en augustus zijn een ramp voor de vakantieganger en een uitdaging voor de werkgever.

Waarom niet meer spreiding. Met het veranderend klimaat is het vanaf maart al heerlijk vertoeven in Zuid-Europa. Terwijl juist in juli en augustus de temperaturen oplopen naar 40 graden. Puffend en klagend terug komen van vakantie. Want het was eigenlijk te warm voor de kinderen en in sommige zuid-europese landen gaan de zwembaden met siësta (op het heetst van de dag)  gewoon dicht.  En onze kinderen zijn niet gewend om dan maar even een “slaapje” te doen in die hitte.

Wij als werkgever pleiten voor meer spreiding van de welverdiende vakantie. Maar wanneer gaan de scholen mee denken in het fenomeen spreiding? Gelukkig zijn er ook medewerkers die wel meedenken en buiten het seizoen om hun vakantie boeken, en gelukkig hebben we in Nederland een kleine spreiding op regio niveau, maar nog steeds in de maanden juli en augustus. Afgelopen maandag zijn de laatste scholen, regio Zuid, alweer begonnen. 

Logistiek staat nooit stil. Dus ook in de maanden juli en augustus gaat alles gewoon door. Met minder personeel die meer uren moeten maken om de spulletjes allemaal bij de gebruikers thuis te krijgen of in de schappen van de winkels. Nog meer spreiding van de vakantie periode zou voor de logistiek zeer welkom zijn.