‘We kijken hoe het wél kan’

‘We kijken hoe het wél kan’
Werkzaak Rivierenland en de logistiek hebben een nauwe band, vertelt directeur Elfriede Boer. De organisatie met zijn hoofdvestiging in Geldermalsen levert de sector, en natuurlijk ook andere, veel en goed opgeleide mensen.
“Het zijn mensen die om wat voor reden dan ook een afstand hebben tot arbeid. We werken namens de gemeenten in het rivierengebied. Het waarom van die afstand varieert, van het gezin waaruit ze komen, tot aangeboren eigenschappen, of een langdurige werkloosheid. Wij zijn er om ze via opleidingen naar werk te begeleiden. Die opleidingen worden verzorgd door ROC Rivor, ze zijn bestaand en leiden op tot erkende diploma’s en certificaten. Wij hebben werkmeesters in dienst die de cliënten begeleiden. Onze werkcoaches verzorgen het netwerk om ons heen: ze hebben contact met de bedrijven, begeleiden onze gedetacheerde mensen, merken op waar er geschikte vacatures zijn en komen daarmee terug bij Werkzaak. De werkmeesters in huis kijken dan wie er op zo’n functie zou kunnen solliciteren. Maar we blijven ze volgen wanneer ze in een bedrijf aan de slag zijn, want we willen ze ook aan het werk hóuden.”
In het gebouw in Geldermalsen werken zo’n 300 mensen, terwijl er nog eens 900 gedetacheerd voor bedrijven werken. Elfriede Boer was directeur Sociale Dienst Bommelerwaard (SDB) in Zaltbommel en leidde voor de Regio Rivierenland de totstandkoming van Werkzaak Rivierenland, waarvan ze in 2015 directeur werd. Ze is ook bestuurder van Logistics Valley Rivierenland (LV-R). Die organisatie brengt in september een app uit die werkzoekenden op een interactieve manier verbindt met werkgevers, indelogistiekrivierenland.nl. “Een prima idee, die app zie ik graag komen. Het kan ons alleen maar helpen. Ik ben niet bang dat onze klanten daar niet mee kunnen omgaan. Ze hebben allemaal een telefoon en dat lukt prima. Alle inspanningen op dit terrein zijn waardevol, vinden wij. We zijn van: kijken hoe het wél kan, de mens zien en het verschil maken. Samenleven is op elkaar letten, en daarbij moet je niet als eerste over geld praten. Sociaal zijn, ondersteunen, is te veel vermarkt, helaas. Dat geeft negatieve effecten. Wij willen mensen mee laten doen. En vergis je niet: wanneer die mensen werken houden ze mede allerlei voorzieningen in deze regio in stand. Van winkels tot balletles.”