Logistiek en georganiseerde criminaliteit

Logistiek en georganiseerde criminaliteit
Criminelen kunnen niet zonder de logistieke sector. Smokkel van drugs en mensen zijn aan de orde van de dag. De gemeenten in Rivierenland, regio Nijmegen en Achterhoek en de politie willen u, samen met Logistic Valley graag informeren over de gevolgen van deze vormen van criminaliteit. Ondernemers kunnen aangeven of ze geïnteresseerd zijn in een webinar met uitleg op info@logisticsvalley.nl
Wat is die ondermijning nou precies, wat zijn de risico’s voor een bedrijf en hoe word je weerbaar tegen de georganiseerde misdaad? Cocaïne komt vanuit Zuid-Amerika tussen de bananen de haven van Rotterdam binnen, om tussen de Hollandse tulpen vervoerd te worden naar de rest van Europa.
Mensen worden vanuit Azië in vrachtwagens door Nederland naar Engeland gesmokkeld. Illegale sigaretten komen verstopt in uitgeholde boomstammen uit Oost-Europa belastingvrij in Nederland op de markt. Dit zijn sprekende voorbeelden waarbij bonafide bedrijven misbruikt worden door criminelen voor hun financiële gewin. En dat is niet zonder risico.  
De recente gebeurtenissen rondom een grote vershandel maken duidelijk dat geweld en bedreiging de middelen zijn die criminelen inzetten om hun zin te krijgen of hun ongenoegen te uitten. Naast het veiligheidsaspect is er ook een risico op imagoschade, wanneer uw bedrijfsnaam hiermee in verband wordt gebracht.
 Voor gemeenten en de politie is het voor de aanpak van ondermijning van belang om de logistieke branche veilig te houden, oneerlijke concurrentie tegen te gaan en samen te werken met bedrijven. De branche wordt door de politie als mooi, maar kwetsbaar aangemerkt.